Гигантски балон ще полети в Южния парк

Той е част от инициативата на УНИЦЕФ за детските права

КАКВО? УНИЦЕФ заедно с децата на България ще направят нещо уникално – издигането на гигантски балон, който символизира издигането и на детските права и мнения. Искаме тази информационна кампания да бъде също забавна и колоритна – децата ще се включат в самото надуване на балона, ще има и флашмоб с песни и танци, към който може да се присъедини абсолютно всеки. Децата ще пишат и послания до възрастните, за да споделят своите страхове, притеснения, радости и мечти – а нашата цел е да накараме тези възрастни (политици, родители, учители, лекари, социални работници и т.н.) да чуят гласа на децата и да го зачитат винаги, когато взимат решения, касаещи живота и благосъстоянието на децата и младежите в България, информират от организацията.

КОГА? Събота, 4 април, от 11 до 13 часа (кулминацията ще бъде между 11:30 и 12:30)

КЪДЕ? Южния парк в София (Голямата поляна - откъм ул. "Нишава")

КОЙ? Деца и младежи на всякаква възраст и от всякакъв социален статус и произход (ученици, деца бежанци, деца с увреждания и т.н.), приятели и ентусиасти + УНИЦЕФ и партньори

ЗАЩО? Балонът на УНИЦЕФ обикаля цялата планета. Той идва за първи път в България, както и в Европа. С негова помощ Глобалният фонд на ООН за децата иска да покаже на младите хора, както и на цялото общество, че правото на детско участие (тоест възможността детето да изказва свободно мнението си по всички важни за него въпроси) е основополагащо право както за развитието на отделната личност, така и за „издигането" на цялото общество. Защото само чрез насърчаването на диалог между възрастните и децата, между децата и държавата можем да генерираме, че наистина ще разберем от какво имат нужда децата и че по най-ефективен начин ще защитим техните права и развитието на пълния им потенциал.