Българският "Лувър" вече е Национална галерия "Квадрат 500"

Мисия София

03-04-2015, 12:38

Снимка:

Асен Емилов/ Министерство на културата

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

4 мнл. души ще посетят БГ експозицията в Лувъра

Кои БГ чудеса тръгват към Лувъра

Търсят още 16 милиона за завършване на БГ Лувъра

Новото име отразява териториалния и тематичен обхват на държавния културен институт

Новото наименование на националния музеен комплекс в София да бъде Национална галерия "Квадрат 500", предлага комисията, която разглежда предложенията за име на комплекса, назначена от Вежди Рашидов, съобщиха от Министерството на културата.

Членовете на комисията на свое заседание обсъдиха постъпилите през последните месеци 190 писма с общо 230 предложения и посочените мотиви.

При разглеждане на постъпилите предложения комисията взе под внимание, че комплексът обединява фондовете на два държавни културни института с национално значение. В хода на дискусията членовете на комисията подкрепиха необходимостта от наименование, което да отговаря на съдържанието на колекциите.

Предложеното от комисията наименование съчетава традиции, приемственост и съвременно звучене, което е лесно разпознаваемо и знаково.

Новото наименование отразява териториалния и тематичен обхват на държавния културен институт, в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство. Членовете на комисията се обединиха около съчетание на две от предложенията и избраха името да е Национална галерия "Квадрат 500".