Родители: Искаме равни права за хората с увреждания

Мисия Бургас

03-04-2015, 13:19

Снимка:

снимка, zonaburgas.bg

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Родители на деца с увреждания на протест в столицата

Бургазлии в инвалидни колички и техни близки излязоха на протест

"Искаме равни права за хората с увреждания, електронен регистър, в който те да фигурират, отделна институция която да е ангажирана с пробемите и отговорностите към тази група граждани. За това настояха днес в едночасов мирен протест пред паметика на Тройката около 40 души, сред които хора в иналиди колички и техни близки. Те настояват дъравата да им обърне внимание и да получат отношение и възможност да се борят с проблемите си като всички други жители на България. 

Организаторът Недялка Гръкова, майка на 21- годишната Стоянка, страдаща от детска церебрална парализа обобщи исканията. На протеста присисъства и Таньо Атанасов, омбудсман на Бургас, както и зам.-кметът по здравеопазване и социални дейности д-р Лорис Мануелян.

Според д-р  Мануелян, държавата трябва да предприеме спешни промени в законодателството, което ще гарантира на хората в нужда, достъп и сигурност в получаването на специализирани услуги. За законови промени се обединиха и протестиращите днес родители на деца с увреждания.

Според Мануелян, исканията на родителите съвпадат изцяло с плана за развитие на община Бургас по отношение на предоставяне на специализирани услуги за хора с различни увреждания.

„Напълно разбираме проблемите на тези семейства и трудностите, които изпитват при получаването на съответните услуги, при извършването на определени дейности. Тези дейности обаче не са нито социални, нито медицински. Това са така наречените медико -социални дейности, които за съжаление все още не са регламентирани със съответния закон. Затова и община Бургас работи по това направление, използвайки европейските програми, защото стандартите, определени от държавата са ограничени и абсолютно недостатъчни за издържаката  на едни специализирани заведения, например”, обясни д-р Мануелян.