Над 130 глоби за бягство от училище наложи община Бургас

Мисия Бургас

03-04-2015, 14:22

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

По-високи заплати за учители и здравни работници в Бургас

Санкциите се по ежемесечни справки на децата влизащи в час

Община Бургас регулярно проверява кои родители не водят децата си в училище и ги глобява. Процедурата по налагане на тези санкции стартира през учебната 2010/2011 и до днес са съставени 139 акта за установяване на административни наказания. Глобите са в размер от 20 до 100 лв. и са наложени на родители на ученици, допуснали голям брой неизвинени отсъствия, от учебни заведения предимно в ромските квартали.
Сред наказаните обаче има и елитни гимназии като езиковите и математическата.
Тази седмица бяха съставени 8 акта на родители, чиито деца са записани в училището кв. Горно Езерово, но не го посещават. 
За да следи постоянно кой проявява безотговорност към образованието и бъдещето на децата си, Община Бургас изисква доклади от директорите на учебни заведения. В тях те мотивирано предлагат за налагане на глоба родители, настойници и попечители, които не осигуряват присъствието на децата в училище. Докладът съдържа информация за всички предхождащи действия по изясняване причините за допускане на неизвинените отсъствия. Предложенията от директорите се придружават от съответните документи.