Министърът на туризма се срещна с представители на бранша в Добричко

Към момента спада на руските туристи е с около 30%

Министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна днес в Добрич с представители на туристическия бранш и местната власт от Добричка област.

 На срещата са били обсъдени възможностите за развитие на къмпинговия туризъм в региона, ремонта на пътя Албена - Балчик, улесняването на транзитното преминаване и на издаването на транзитни визи за деца от Русия, които ще пътуват към детските лагери в Кранево.

Рекламата на страната ни като туристическа дестинация и рекламата  за насърчаване на вътрешния туризъм, също е била обект на разговори.

 Министър Ангелкова сподели очаквания 30% спад на туристите от Русия и Украйна. Тя подчерта, че е рано за окончателни данни, защото съществува тенденция към записвания в последния момент и към индивидуално организиране на почивки.

Министърът очаква предстоящият сезон да е труден, но не и трагичен, защото има завишен интерес. Ръст се наблюдава на пазар Германия с 5%, Литва, Латвия и Беларус с 40%. Великобритания запазва нивата си от миналата година, туристите от Полша и Чехия бележат ръст с 7 до 9%, цифрата при скандинавските страни е 8%.

Пречиствателна станция в Албена ще бъде рехабилитирана по Оперативна програма "Околна среда", съобщи областният управител на Добрич д-р Маргарита Новоселска. Ремонтът ще бъде на обща стойност 32 445 369 лева, от които 6 милиона и половина ще са държавно съфинансиране.

Кадрите са основен фактор в туризма, качеството на услугата се формира основно от обслужването, каза на пресконференция след срещата министър Ангелкова. Според нея браншът в България има проблем с кадрите, защото те са недостатъчни или не са добре подготвени.

В програмата на министъра бе предвидено и посещение в Стария Добрич, който е включен в кампанията на Министерството на туризма за насърчаване на вътрешния туризъм. Преди това министър Николина Ангелкова заедно с областният управител д-р  Маргарита Новоселска посадиха дръвчета пред сградата на Областна управа.

 

Министърът на туризма Николина Ангелкова ще посети Каварна на 4 април 2015 г. (събота) и ще се срещне с  представители на туристическия бранш и местната власт. По време на дискусията ще бъдат обсъдени актуални проблеми и перспективи за развитието на туризма в района.

 По-късно през деня, от 14.30 часа, министър Николина Ангелкова ще участва в кръгла маса на тема “Голф туризмът в България - развитие, цели, стратегии”. Срещата ще се проведе в „Лайтхауз голф и СПА хотел", гр. Балчик.