Ужас! Гробището в Бакърена е под вода (снимки)

Животът

03-04-2015, 17:48

Снимка:

lentata.com

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Гробовете в София свършват до 2 месеца

Вдигат гробищната такса с 10%

„А, ако започнат да изплуват ковчези?!”, ужасяват се опечалените

Грижата за мъртвите – дори с нея не се справяме, както трябва. Този път – софийски гробища буквално са удавени във вода. И явно никой нищо не предприема, нищо, че дължим поне това на онези, които са си отишли.

„Здравейте, в град София, вследствие валежите отпреди 3-4 седмици се образува цяло езеро върху гробовете и река по калния път в новата част на гробищен парк Бакърена фабрика, парцел 107 и околните. Това е в ниската част на гробището, в близост до метростанция Сливница, в непосредствена близост до дигите от струпана пръст. Там има паметници и нови гробове, които са под вода”, пише читателка на lentata.com, която изпраща и снимките на зловещата гледка.

„Хората не могат да се поклонят и да оставят цвете на близките си покойници, чиито гробове са под нивото на водата. На 2 метра разстояние от наводнените гробове има дига, която може да се събори и водата да се оттече към незаетата с гробове земна площ на парка от другата страна. В тази част на гробището няма още изградена канализация, нивото е много ниско. А сега се сдоби това място с кално езеро и река . ВЪРХУ ТЛЕННИТЕ ОСТАНКИ НА ХОРАТА. Повече от ясно е, че самата гробищна служба няма необходимите ресурси да се справи с проблема. Положени са усилия, някакъв багер е копнал тук-там, но не са дали ефект и езерото и реката продължават да са факт”, пише още опечалената жена.

„Необходима е СПЕШНА РЕАКЦИЯ по въпроса заедно със Столична община и компетентните органи за решаване на този проблем, тъй като гробището е общинска собственост и без намесата на отговорните органи няма да бъде решен. В непосредствена близост до водата се извършват панахиди, някои хора се опитват дори спешно да сложат паметници на своите починали близки, но как да стане това върху водата? Положението е грозно, страшно от морална гледна точка, а е въпрос за 2 дни да се направят необходимите действия с една-две машини, с мощни помпи,с каквито разполагат в пожарната, за да се източи от гробовете това нелепо езеро. Покойниците нямат вина за това безхаберие, нито пък техните близки, те дори не могат да се оплачат, а не вярвам някой да желае да се удави паметта към близките му в калното езеро. Работата е за един камион с една помпа и един ден от работното му време. Всъщност, и да се направят оттичащи улеи по улиците или канализация. Нали затова имат отпуснати средства. Наводнението в тази част на гробището е факт и се нуждае от спешна реакция. Дали иде реч за събитие с котка на високо дърво, която мауче жално ТРИ ДНИ някой да я свали оттам и с разрешение на общината се изпраща пожарен камион със стълба да я сваля от дървото, или иде реч за наводнени гробове, които обаче вече ЦЯЛ МЕСЕЦ са под вода - трябва да се реагира с действия, защото това е нашата надежда за помощ и работа-задължение за действия, заради които им се заплащат заплати на институциите, в частност Столична община и гробищната управа. Прилагам снимки от мястото. Един, два гроба в тази част на гробището все още не са заляти от водата. Снимала съм случайно и 2 гълъба, които като святи духове сякаш пазят неизвестно още колко дни от водата нов гроб, а водата, вместо да се отточи, може и да покачи нивото си от следващите очаквани валежи. За евентуални зарази и епидемии от боклуците, плуващи в тази вода да не говорим. Какво бихте казали за това - че то и Шекспир би казал „Нямам какво да кажа...”. А какво бихме направили всички ние като граждани - тук всеки мълчи.Не трябвало да се закачат душите на мъртвите, да почивали в покой-хубаво, но как беше там в молитвата за зелените поляни...”На зелени поляни, при тихи води, там където почива душата ми... ", а тук, как да има покой съвестта ни, като тленни останки са под кална нелепа вода, кално езеро и кална река. Ужас, ако започнат да изплуват и ковчези”, ужасява се жената.