120 сорта представя парадът на лалетата

Животът

04-04-2015, 13:58

Снимка:

pixabay.com

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

12 150 лалета ще залеят Албена през пролетта

"Петнадесет лалета" завърши (СНИМКИ)

В Ботаническата градина край Балчик

В навечерието на Цветница започна цъфтежът на лалетата в Ботаническата градина в Балчик, с което се поставя началото на тазгодишния парад на лалетата, съобщават оттам.

120 сорта ще могат да се видят тази година в Ботаническата градина в Балчик. Очаква се кулминацията да е в края на април- началото на май. Близо два месеца ще продължи цъфтежът на лалетата и те ще представят истинско дефиле на цветове и форми.

Сред сортовете, които ще могат да се видят за първи път тази година в Ботаническата градина са Tulipa acuminata, Tulipa whittalli, Tulipa little beuty, Tulipa lilac dream.

Tulipa acuminata е известно като „лале паяк“ с много тънки венчелистчета. Те ще могат да се видят за първи път в отделно цветно петно в градина „Разсадника“.

Двете градини - „Разсадника“ и „Градината на Боговете”, са решени под влияние на геометричния стил, като акцентът са лалетата, които изскачат като букети над цветни килими от теменужки, обясниха ботаниците.

За пролетното партерно зацветяване са използвани над 12 000 броя луковици от лалета, които са на Ботаническата градина, както и над 5 600 новозакупени или общо близо 18 000 растения. Всички пролетни цветя са над 80 000.