КТБ "потопила" 3 магистрали в морето

България е сред отличниците на европейските оперативни програми, заяви премиерът

"Досега държавата е платила 3,6 млрд. лева на 100 000 вложители. Това е все едно, че 3 магистрали "Хемус" са сложени на ролкови кънки и са засилени към морето. Ето това причини на България правителството на Орешарски. На ГЕРБ се падна тежката участ да управлява в най-страшната финансова криза в Европа, но опазихме здрави всички банки. Те година и половина управляваха и се случи това с КТБ. Затова си тръгнаха. И в ДПС, и в БСП има умни хора, които разбраха как вредят на държавата и решиха да се оттеглят от управлението. Ето защо, веднага след като ГЕРБ дойде на власт, бяха пуснати отново всички оперативни програми. Европа си отдъхна от предишното правителство и даде цялата си подкрепа на нас". Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на политически университет, организиран от МГЕРБ във Варна.

След нулевата 2014 година през 2015-а в България ще влязат 6 млрд. лева по оперативните програми. "Направиха ни реверанс, проявиха изключително разбиране и ни отпускат парите още сега, без да чакаме 1 юли 2015-а. Защото са наясно, че това е нужно, за да заработи държавата", уточни премиерът. Според него България е сред отличниците в оперативните програми на ЕС, защото има едва 1,5% грешки при усвояването. Допустимият праг, според правилата на ЕС, е 2%, но има държави с по 20, 30, 40% грешка, в това число и сред нашите съседи. Така България се нарежда сред 10-те най-добри в европейските програми от общо 28 държави в ЕС. "Това означава много добър административен капацитет в министерствата вече, означава и добра работа на кметовете, най-вече на тези, които са добили опит и управляват вече втори мандат", уточни Борисов.

"За Северното Черноморие магистрала "Хемус" е като река Нил за онази част от Африка", каза премиерът и обясни, че проектирането на 2-та лота между Ябланица и Ловеч вече е в напреднала фаза.