Голфът може да удължи сезона по морето до 10 месеца

Малко голф игрища в света могат да предложат условия като нашите

Голф туризмът може да удължи сезона по морето до 9-10 месеца, вместо сегашните 3 месеца. За да бъде конкурентна голф дестинация обаче, на България са необходими минимум 30 игрища, показват експертните оценки, на базата на които Министерството на туризма е разработило Стратегия за развитие на голф туризма в нашата страна.

Документът бе представен днес по време на среща-семинар, която се провежда в "Лайтхаус голф ризорт" край Балчик. Голф туризмът сред приоритетите на Министерството и затова е на едно от първите места в стратегията за развитие на туризма. Той има големи перспективи в България и това което виждаме тук го доказва, отбеляза по време на срещата ресорният министър Николина Ангелкова. По думите й много малко голф игрища в света могат да предложат тези условия, които ги има у нас. Доказателство е, че комплексът Тракийски скали, който само 3 години след своето откриване, бе обявен за Европейски голф комплекс на 2015 г.

Сред приоритети, заложени в стратегията на министерството, са да се насърчава изграждането на голф игрища и голф селища, като се посочват и подходящите терени за това. Разработени са два културно исторически маршрута за голф туристите, като единият е Морските крепости на България, касаещ комплексите по Северното Черноморие. В нашата област те са три, а общо в страната са 7.

Президентът на Българската голф асоциация Красимир Гергов изрази задоволство от организираната кръгла маса, която, по думите му, е първата, инициирана от държавата. Той подчерта, че голфът като спорт предстои да се развива още, а освен това след дългогодишна пауза се завръща в олимпийската програма и ще бъде сред спортовете на Игрите в Рио де Жанейро през следващата година.

По време на днешния семинар: Министърът на туризма Николина Ангелкова, министърът на младежта и спорта Красен Кралев и председателят на Българската голф асоциация Красимир Гергов