По идея на Лиляна Павлова: Прескачат инатливи комшии при санирането

Портфейл

05-04-2015, 07:45

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Улесняват процедурата по кандидатстване

Заради често срещани проблеми при националната програма за саниране на панелните блокове предстои прецедурите за кандидатстване да се улеснят и някои правила ще се променят. Това съобщи във Варна регионалният министър Лиляна Павлова, пише "Труд".
Възможно е блокове, в които има само един-двама несъгласни, също да се санират, обясни тя. Сега правилото е поне 67% от собствениците да регистрират сдружение, но при кандидатстване се иска и всички останали да подпишат декларация за съгласие. Това често е невъзможно, особено в огромните панелни блокове, а и се случва собствениците на апартаменти да са в чужбина и да са неоткриваеми.
“Не е редно процесът за цели сгради да се стопира при 98% съгласие на собствениците само защото обитателите на 1-2 апартамента не искали”, обясни Павлова. Тя уточни, че в момента заедно с Националното сдружение на общините в България се анализат тези случаи и до края на април тя ще предложи на Министерския съвет промяна в методическите указания за общините, които приемат документите. Павлова допълни, че целта е да се създаде по-голям гъвкавост, но трябва ясно да се преценят юридическите и други рискове. Проблемът е, че при такова преустройство на блока се налага влизане в частна собственост.
Другият често срещан проблем е с т. нар. блок секции. Блоковете с много входове в България са разделени на такива секции, като на всеки два-три входа има дилатационна фуга, а инсталациите са общи за входовете от една секция. На много места цели входове са вече санирани, поради което останалите при сегашните правила не могат да кандидатстват. “Все пак не можем да си позволим санирането да е през вход. Възможен вариант тук е да бъдат санирани отделни секции от сградите, които са с по десет входа например, а след това да бъдат санирани и останалите”, заяви Павлова.
До момента 317 сгради са сключили договори с Българската банка за развитие, а заявленията са над 500. Отпуснатият 1 млрд. лв. обаче е достатъчен за саниране на далече повече сгради - около 15 000.
В много общини вече текат търгове за избор на фирмите и се очаква през лятото на много обекти да са приключили техническото и енергийното обследване, а в ранната есен да има готови санирани панелни блокове, обясни регионалният министър.