Уникален телемост свърза ученици от три държави

Животът

05-04-2015, 09:17

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Важно! Деца до 14 влизат в болницата само с лична карта на родител

Деца от България, Украйна и Франция представиха от Бургас своите обичаи

Международен телемост между Бургас /България/ – Николаев /Украйна/ - Париж /Франция/ свърза днес ученици от трите държави. Интернет връзката между възпитаниците от СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - Бургас и 7-мо средно общообразователно училище в град Николаев, Украйна се реализира за втори път. В нетрадиционния обмен на социално-културен опит се включиха и френските им връстници.

Инициативата за телемоста се провежда с помощта и под патронажа на почетния консул на Украйна в Бургас – Димитър Караненов. На събитието той използва възможността да покани украинските ученици да гостуват на българското Черноморие и в Бургас. 

Темата на мероприятието е „Национални традиции и обичаи“. Целта на организаторите е да създадат взаимни връзки между децата от от трите нации. Учениците бяха вдъхновени да демонстрират националните си традиции и особености. Те показаха по неповторим начин фолклорното наследство на България, Украйна и Франция. Единствени възпитаниците на СОУ „Кирил и Методий“ имаха възможността в цяла България да отбележат християнския празник „Лазаровден“ в подобна международна обстановка и да излъчат до своите връстници от чужбина този уникален и древен български обичай.

Учениците от бургаската гимназия бяха подготвили истински спектакъл за своите нови приятели. Под ръководството на директорът Снежана Няголова бяха изпълнени традиционни ритуали и танци. Чрез лазарски песни българчетата изпратиха своя пролетен благослов за здраве, плодородие и дълголетие към децата на Украйна и Франция.