Държавата обмисля по-строги правила при отпускане на инвалидни пенсии

Политика

05-04-2015, 14:30

Снимка:

АБВ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Ще се засили и капацитетът на ТЕЛК-комисиите

Всяка втора пенсия е инвалидна. Държавата обмисля по-строги правила при отпускане на инвалидните пенсии. Това каза за БНР вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Той обяви, че ще се засили капацитетът на ТЕЛК-комисиите. Сега лекарите в тях трябва да имат 10-годишен стаж и да не работят на друго място.

„Те са претоварени, хората не са особено мотивирани. Плащането е доста ниско. Моето предложение е да се отвори и възможност за практикуващи лекари да участват и да получават допълнително възнаграждение”, обясни Калфин.

Ще има и стандарти за първичните изследвания. Те ще се правят в стандартизирани лаборатории и лицензирани болници. Така ще се преодолее проблемът с неточни резултати, които отварят вратата за освидетелстване. Освен това и НОИ трябва да е по-активен в контрола, смята социалният министър.

„Аз ще настоявам да има възможност не за всички, но там, където прецени НОИ, и за допълнителен преглед, така че да се установят фактите. Има една идея да се свърже системата на Здравната каса с НОИ. Здравната каса и информационната система се знае за всеки човек какви лекарства е получавал, на какви изследвания е бил и така по-лесно ще се хване някой, който изведнъж се е разболял много тежко. За хората между 18 и 65 години решението на лекарската комисия трябва да бъде не само каква е намалената функционалност, а и то трябва да бъде сравнено със здрав човек на същата възраст, защото в момента сравняват с атлети намалената функционалност”, обяви Ивайло Калфин.

Работна група в здравното министерство обсъжда предложенията.