Министър Павлова: 9 млн. за Сипей? Много са!

Животът

05-04-2015, 16:10

Снимка:

Ненко Станев, БНР

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Пострадалите къщи са били разширявани и награждани незаконно

Сумата, която кметът на Кърджали поиска за свлачището в село Сипей, е прекалено голяма, отсече министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова при посещение във Варна.

Коментарът й бе по повод изявлението на кмета на Кърджали Хасан Азис, който каза: "При предишната среща с премиера той поиска проекти за спиране на свлачището. Проектите са готови и днес ще му ги предоставя. Свлачището е активно и трябва да се действа бързо. Проблемът не е бил никога толкова голям, а сега е факт. Очаквам да има реални действия. Трябват ни 9 млн. лева”. Според него свлачището засегнало няколко села. Хора чиито къщи са повредени, са настанени в общински жилища.

Бях в Сипей и видях на място ситуацията. Веднага след като се върнах, районът беше официално обявен за свлачищен. Досега никой не беше направил това, а проблемът не е от вчера, нито от тази зима, обясни министър Павлова. Водата е на 1 метър под земята, цялото село буквално е потънало, истинска река тече под него, описа ситуацията тя.

В същото време Павлова бе категорична, че пострадалите и застрашените къщи са незаконно построени. "Имали са разрешително за по една барака в имотите си, а после са пристроявали и надграждали, на практика незаконно", обясни тя една от причините за трагедията в Сипей.

Строитлният министър заяви, че ще бъде ремонтирано изоставеното училище в селото и там ще бъдат настанени пострадалите семейства. За това не са нужни над 9 милиона, колкото поиска кметът, категорична беше Павлова.