АБВ е „за” реализацията на АЕЦ „Белене”

Политика

05-04-2015, 16:55

Снимка:

БНТ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Бил по-евтин и сигурен от проекта за „Козлодуй”

България все още има възможност да стартира реализацията на АЕЦ „Белене”. Това заяви за БНР зам.-председателят на енергийната комисия в парламента и депутат от ПГ на АБВ Кирил Цочев.

Според него проектът за АЕЦ „Белене” е по-сигурен, ще спести на страната ни арбитражно дело с обезщетение за 1.2 млрд. евро, а е и с 40 % по-евтин от съоръжението, предлагано от „Уестингхаус” в Козлодуй.

Цочев смята, че проектът за реактор по американската технология е прекалено скъп и недобре технически издържан.

Кирил Цочев е категоричен, че страната ни трябва да започне да участва по-активно и в преговорите за изграждането на газови връзки и коридори в региона.

По думите му, в момента има анонс за предстояща след няколко дни среща на високо международно равнище за бъдещето на „Турски поток”. В нея щели да участват Унгария, Сърбия, Македония, Гърция и Турция. По всяка вероятност нашата страна обаче няма да присъства въпреки огромното значение, което имат за нас тези преговори.

Цочев е на мнение, че енергийният сектор е в изключително лошо състояние. Според него това се дължи на липса на прозрачност при вземането на отговорните за управлението му решения, лошото ръководене на държавните предприятия в сектора и липсата на контрол.

В същото време страната ни продължава да няма дългосрочна визия за този отрасъл. Въпреки заявените от много политически сили намерения, се наблюдава липса на желание за изготвянето на стратегия за развитието на енергетиката ни, коментира още Кирил Цочев.

Според него е лошо, че всяко правителство, което идва на власт, се вторачва в един голям енергиен проект, а изпуска елемента за енергийната стратегия. Именно в нея се давал отговорът на въпроса какъв е енергийният баланс на страната до 2030 г., каква е визията в по-дългосрочен план до 2050 г., какви са генериращите мощности, които излизат извън мощностния баланс на страната, какви нови мощности трябва да влязат, какви са възможностите за използване на български, местни ресурси.