Синбад мореплавателя! Котка издържа 17 дни без храна и вода

Рижият гратисчия "емигрирал" без да иска във Великобритания

Като в приказка, само така може да се опише пътешествието на 8-месечния котарак Синбад, който изкарал 17 дни без храна и вода, затворен в контейнер на кораб. На 8 март той отплавал от египетското пристанище Александрия в посока Великобритания.

Историята на мъркащия красавец разказаха от английския вестник "Дейли Мейл" и тя предизвика голям интерес на Острова.

Необичайното пътуване през Средиземно море започнало, когато рижият котарак се промъкнал в контейнера, който чакал да бъде натоварен на порта в Александрия. Докерите запечатали огромния метален сандък, пълен с топове плат, без да подозират, че вътре има четириног пасажер без билет.

На 25 март товарният плавателен съд акостирал на британското пристанище в област Херефорд, след като изминал близо 6000 км.

Служителите, които трябвало да разпечатат контейнера и да го разтоварят, чули мяукане отвътре. Когато отворили помещението, били изумени – котаракът лежал върху куп от памучни кърпи, които бил избутал на купчинка и така се получило легълце. Хората веднага му занесли храна и вода. След като омело всичко, котето започнало да обикаля и да проучва новата обстановка.

56-годишният Греъм Монти, който е мениджър в корабната компания, разказва за учудването и възторга, които предизвикало животното.

"Работехме и чухме драскане и странни звуци от контейнера. Беше много дразнещо и затова го отворихме, макар че не бе дошъл неговия ред. Сред платовете се подаде рижа глава и аз си казах: "Какво, за Бога, е това? Котка? После му дадохме вода и от най-добрата местна храна", обяснява Монти.

Впоследствие служителите се обадили на местното дружество за защита на животните (RSPCA).

Организацията изпратила инспекторката Пипа Бойд, която била изненадана колко добре изглежда животниката, въпреки дългия период без храна и вода.

"Показаха ми документи от кораба, в които ясно пише, че контейнерът е запечатан на 8 март и през цялото пътуване не е отварян. Така отпада възможността котаракът първо да се е разхождал на кораба, а след това да е влязъл в сандъка. От години съм на тази работа, но такъв случай за пръв път виждам", казва Бойд.

Заради британските закони животното трябва да бъде поне четири месеца под карантина, тъй като е преминало границите на Острова, без да е упражнен необходимият ветеринарен контрол.

За престоя под карантина са необходими 2000 паунда, като за целта вече е започнала кампания за набиране на средствата.

"Може би това ви се струват много пари за една котка – наистина е така. Но предвид какво е преживял, си струва", казва инспекторката.

Именно тя и хората от британското пристанище са дали името Синбад на котарака.