Пилотите масово крият депресия

Новините

06-04-2015, 07:01

Снимка:

в-к "Стандарт"

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Лекарите на "Луфтханза" нарушили правилата, премълчавайки болестта на Лубиц

Френските следователи прекратиха издирването на телата в Алпите, където миналия месец се разби самолет на "Джърмануингс" и загинаха всичките 150 души на борда. Издирването на телата приключи, но търсенето на личните вещи на жертвите продължава. "Луфтханза" също така е наела специализирана компания, която да премахне отломките от самолета.

Лекарите на "Луфтханза" нарушили правилата, премълчавайки болестта на Лубиц

Повечето пилоти предпочитат да не казват на работодателя си, че страдат от депресия и продължават да изпълняват професионалните си задължения, без да приемат необходимите лекарства. Това твърди вестник "Билд ам Зонтаг", цитирайки изследване на Международната асоциация на пилотите /ALPA/. То е проведено сред 1,2 хиляди професионални пилоти с поставена диагноза депресия.

Резултатите от изследването показват, че 60% от анкетираните не са разказвали за заболяването си, отказвали са да вземат лекарства и са продължавали да летят. Само 25% са вземали отпуск по болест и са се подлагали на лечение, пише "Билд ам Зонтаг". Изследването било проведено в периода 1997-2001 г., но оттогава резултатите, според експерти, само са се влошили, отбелязва вестникът.

Според вестник "Велт ам Зонтаг" пък лекарите на авиокомпания "Луфтханза" са нарушили правилата, като не са уведомили Федералното управление за гражданска авиация в Германия за депресията на втория пилот на катастрофиралия в Алпите самолет на дъщерната компания "Джърмануингс". Двете черни кутии на разбилия се самолет потвърдиха, че Андреас Лубиц нарочно е разбил самолета. Според вестника от април 2013 година медицинският персонал на "Луфтханза" е длъжен да съобщава на институцията за тежките заболявания на пилотите.

В медицинския картон на втория пилот Лубиц е имало забележка, с която се препоръчва управлението да бъде уведомено за здравните проблеми на летеца. Въпреки това не е било направено. Вчера стана ясно също така, че Европейската агенция за авиационна безопасност е констатирала "проблеми" при германския авиорегулатор, Федералната служба по авиацията, още през ноември.