Турски вестник: Ататюрк наистина е бил отровен

Свят

06-04-2015, 10:52

Снимка:

woman.hotnews.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Имало "исторически доказателства", че убийството отпреди 77 г. е организирано от Исмет Иньоню

"Ето как са отровили Ататюрк“, пише в заглавие днес турският в. „Йени шафак“, който твърди, че се е сдобил с „исторически доказателства“, повдигащи завесата пред кончината на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк, съобщава БТА. 

„Документите показват, че твърденията, че Ататюрк е бил отровен, които вече 77 години се предават от ухо на ухо, са истина, и че отравянето е било организиран от Исмет Иньоню“,

пише изданието. 

Вестникът напомня, че последно въпросът за евентуално отравяне на Ататюрк е бил повдигнат от лекаря на бившия премиер Бюлент Еджевит – Мюджахит Пехливан, който изразил съмнения в тази посока и предложил да бъде извършена ексхумация на тленните останки на покойния турски лидер. 

Според „Йени шафак“ „Турция ще бъде разтърсена из основи“ от комуникации между втория президент на Република Турция Исмет Иньоню, генералния секретар на народнорепубликанската партия Касъм Гюлек и вътрешните министри Шюкрю Кая и Хъфзъ Огуз Беката. 

Първият документ е писмо с дата 30 юни 1938 г., т.е. четири месеца и половина преди кончината на Ататюрк, изпратено от Кая на Иньоню. В началото изглежда като обичаен текст, в който се съобщава как протича лечението на Ататюрк, но по-нататък има изречение, в което се изказва пожелание Иньоню да стане президент. 

„Всички ние желаем да Ви видим президент“, се посочва в текста. Освен това в писмото се разкрива, че Ататюрк е подозирал лекуващите го лекари, като се е доверявал само на турските медици, а чуждестранните е държал далеч от себе си. 

Вторият документ е писмо с дата 26 февруари 1959 г., в което се съдържа предупреждение на генералния секретар на НРП Касъм Гюлек към вътрешния министър Хъфзъ Огуз Беката. Гюлек изразява недоволство от това, че Беката е споделил с други „доклад по темата за отравянето на Ататюрк“. 

В писмото генералният секретар на НРП предупреждава, че тази тема е по-голяма и от двамата и че няма да могат да я превъзмогнат. 

„Добре знаеш, че няма възможност да поправим грешки, сторени в миналото“, посочва Гюлек. Без да споменава конкретно име, той обръща внимание, че дадено лице „има хора в МАХ“ (разузнавателната служба преди да бъде създадена сегашната МИТ) и „те ще свършат с теб“. 

Генералният секретар на НРП изказва разочарование от това, че Беката е споделил пред други „теми, обсъждани на маса между приятели“. 

Той призовава Беката да предаде доклада, отбелязвайки: „Добре знаеш кои са замесени в тази работа“. 

„Не приемай това като заплаха“, завършва писмото. Снимка на Деня

Щрихи от Плевен