Прокуратурата не бива да получава прекалени правомощия, смята правосъдният министър

Политика

06-04-2015, 10:56

Снимка:

btvnovinite.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Трябва да защитим националния интерес, убеден е Цветанов

Прокуратурата да е имунизирана от изкушения да се включва в политиката и разпределението на ресурси, призова Христо Иванов

Прокуратурата не бива да получава прекалено големи правомощия за намеса в граждански дела, а да заработи ефективно по наказателните. Това заяви за БНР министърът на правосъдието Христо Иванов в коментар на законопроекта, внесен през миналата седмица от ГЕРБ.

„Трябва да се придвижим колкото се може по-далеч от прокуратурата, която е безконтролна, която има свръхправомощия да се меси в гражданския оборот, в отношения, в които няма какво да прави гражданското обвинение. Намираме начин, без да компрометираме нейната професионална независимост, да я интегрираме в някаква система за демократичен контрол и отчетност. Подобни действия и кръпки не са в съгласие с този консенсус”, подчерта Иванов.

Според него, прокуратурата трябва да е достатъчно имунизирана от изкушения да се включва в политическия живот и разпределението на ресурси. Необходимо е също и да носи отговорност за несправянето с важните дела, каза Иванов. „Когато и ако стигнем до следващата вълна пресконференции с или без шум, следваща вълна обвинения, задържания на лица от различни ешелони на властта, със страшна тежест ще се появи въпросът какво виждаме ние. Дали този път става въпрос за нещо сериозно, или отново ще видим една кампания, която ще насити това лято с вестникарски заглавия и след три години на много по-задни страници на вестниците тези казуси ще угаснат и изтлеят в съдебните зали”, отбеляза правосъдният министър.

Съдебната реформа може да бъде завършена само с промени в Конституцията, но за момента политическа воля за такива промени липсва, посочи министърът на правосъдието. „Очевидно няма политическа воля да се повдигне темата за промени в Конституцията по достатъчно сериозен начин, но и има доста неща, които могат да се направят на законодателно ниво. Нека да свършим тях и ще видим оттам нататък как продължаваме”, каза още Иванов.