Пловдив взе приза Асеневци за опазване на културно-историческото наследство

Животът

06-04-2015, 10:57

Снимка:

PlovdivUtre

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Международното туристическо изложение "Културен туризъм" се организира със съдействието на Министерство на туризма

Община Пловдив спечели две награди на 12-то издание на Международното туристическо изложение "КУЛТУРЕН ТУРИЗЪМ", което се проведе от 1ви до 4ти април във Велико Търново . След като представи туристическия ресурс на своята дестинация и потенциал за развитие в областта на туризма, Oбщина Пловдив бе отличена с почетната награда "Асеневци“ за опазване на културно- историческото наследство, присъждана съвместно с АБТТА. В национален конкурс "READ AND TRAVEL" ("Чети и пътувай") Пловдив спечели наградата за "Най-ефективни рубрики и публикации“.

Международното туристическо изложение "Културен туризъм" се организира със съдействието на Министерство на туризма, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Асоциация на българските туроператори и туристически агенции и Общинска агенция по туризъм "Царевград Търнов". Това е единственият специализиран форум за културен туризъм в България и представя специфичните дадености на регионите - културно-исторически паметници, археологически находки и културни събития.

Като участник в Международното туристическо изложение екипът на ОП“Туризъм“ към Община Пловдив имаше възможността да осъществи полезни бизнес контакти, да се запознае с новите тенденции и промени в туристическия бизнес. Приблизително 60% от туристите в световен мащаб избират културата или културното наследство като причина за своите пътувания, а според Световната организация по туризъм през 2020 г. културният туризъм ще бъде водещ. Пловдив е в първите места в Европа по брой исторически обекти и открити артефакти и работи активно по посока популяризиране на града като водеща дестинация за културен, исторически и събитиен туризъм.

През 2014 година Пловдив спечели титлата "Европейска столица на културата през 2019 г.“, което е най-голямото събитие в областта на културата в ЕС. Друго голямо признание за Пловдив е попадането му сред десетте града в света, които задължително трябва да посетите през 2015 година според най-големия пътеводител Lonley Planet. През 2015-та година се планират и други събития на високо международно ниво, които да допринесат за поставянето на Пловдив на картата на културния и събитиен туризъм.