29 слабонаселени места в страната ще бъдат снабдени с бърз интернет

Политика

06-04-2015, 11:58

Снимка:

novanews.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Министерството на образованието и науката с план за информационните технологии

Информационните технологии, които навлизат в образованието, са особено важни. Това заяви образователният министър Тодор Танев по време на съвместна пресконференция на просветното и транспортно-информационното министерство. Темата бе посветена на информационните технологии.

От петък Министерството на образованието и науката вече има план за информационните технологии, който предстои да бъде обсъждан, включително с участието на медиите. Според Танев, в последните 2-3 години по въпроса за информационните технологии нещата са правени „на парче”, без синхрон.

Затова МОН е изготвило план с отстъп 5-7 години напред, за да не се окаже, че е „демодирало”. Образователният министър предупреди, че в IT сектора могат да се допуснат изключително много грешки.

„Образованието е задача на цялото българско общество и категорично не е задача, когато трябва да работи само едно ведомство в лицето на МОН”. Тази позиция изрази зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов. „Приемствеността в сферата на образованието е по-задължителна от която и да е друга сфера, а децата не трябва да бъдат засегнати от политически противоречия”, смята той.

Борисов напомни, че все по-често се засяга темата за това колко малко четат нашите деца – не само книга, но и неизчерпаемите източници на информация в интернет. Дори те не привличали вниманието на децата ни.

Транспортното министерство по закон е отговорно за всички политики, свързани с електронното управление в страната. „Смятаме, че ще дадем категоричен тласък на електронното образование”, посочи Борисов.

Затова с МОН работели активно в посока прилагане на модерните технологии в образованието. В рамките на проект, реализиран с подкрепата на ОП „Регионално развитие”, приключва изграждане на мрежа за достъп до интернет в 29 слабонаселени места в страната.

На територията им има общо 58 учебни заведения, които ще бъдат свързани към тази високоскоростната мрежа. 32 от училищата са в Северна България, а останалите 26 – в Южна България. „Ще направим голяма крачка към преодоляване на цифровото разделение на хората в тези населени места”, увери Борисов.

„България е в първата десетка в света по предоставяне на високоскоростен интернет в големите градове. 70% от населението живее в градовете, но категорично не трябва да изоставяме сънародниците си в слабо населените райони”, убеден е зам.-министърът на транспорта.

Училищата в общинските центрове, през които преминава оптичният кабел, ще бъдат свързани към мрежата. По този начин децата ще имат възможност да черпят от „безбрежното море” от информация в интернет.

Друга съвместна инициатива между двете ведомства е свързването на университетите и регионалните инспекторати по образование към Единната електронна съобщителна мрежа.

По този начин ВУЗ-овете ще станат част от световната мрежа на университетите. Университетите в София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Шумен, Велико Търново и Плевен ще бъдат свързани към мрежата още тази година. Така студентите ще могат да обменят данни с колегите си по света още по-бързо.

Планът е през следващите 3 години всички институции в сферата на образованието да бъдат включени към единна мрежа, уточни Виктор Атанасов от МОН. „По-лека чанта” е друга ключова идея за МОН. Това обаче не означава, че хартиените учебници отпадат изцяло. „Вървим в посока електронно цифрово съдържание”, посочи Атанасов.

До 2 седмици Танев ще обяви списък с учебниците до 4 клас, в които са допуснати най-много грешки.