Три столични музея със специална програма за децата през ваканцията

Малчуганите ще рисуват икони и ще правят физични и химични експерименти

Политехническият музей, Природонаучният музей и Софийската градска художествена галерия съвместно с фондация "Изиарт" организират пролетно училище по време на ваканцията, която започна от днес до 9 април. Те ще посрещнат деца от 6 до 12 години със специално разработена програма.

В Политехническия музей малчуганите ще правят с физични и химични експерименти, ще изработват палячовци-акробати, за да разберат принципите на равновесието и ще открият тайната как да сътворят калейсоскоп. Освен практическите занимания преподавателите от музея ще покажат на децата първите радиоапарати, телевизори и компютри, ще ги запознаят с различни видове музикални инструменти и много други забавни неща.

Децата ще влязат в ролята на изследователи, като се потопят в атмосферата на Националния природонаучен музей. Темата е "Пещерна пролет в музея", а малките учени ще научат как се образуват пещерите и колко са важни за останалата част от света, как е възможен животът при пълната липса на светлина, що за организми ядат камъни, по какво пещерните животни се различават от наземните, с какво толкова са специални прилепитеищо за хора са пещерняците.

В Софийска градска художествена галерия заниманията са свързани с изкуството – децата ще се научат как да направят автентична икона, как да се правят скици и натюрморт, ще се разходят заедно с преподавателите в близките галерии и музеи.

Преподавателите в програмата са специалисти от различните музеи и студенти от университети по изкуства, уточнява Дневник.