Световен ден на здравето

Избран през 1948 година

На днешния 7 април отбелязваме Световният ден на здравето, както и основаването на Световната здравна организация през 1948 година. Денят е избран през 1948 година като световен, а у нас се отбелязва от 1964 година като Ден на здравния работник. През 2006 е преименуван на професионален празник на работещите в здравеопазването.
Всяка година мотото на празника е различно и акцентира върху приоритетна тема, с която е ангажирана Световната здравна асоциация(СЗО). Темата на деня за 2014 г. е "Високото кръвно налягане".
Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички - от световните лидери до хората във всички страни, да се фокусират върху едно здравно предизвикателство със световна значимост. Акцентирайки върху новопоявяващите се здравни проблеми, Световният ден на здравето дава възможност да се започнат колективни действия за опазване здравето на хората и тяхното благоденствие.
Международният ден на здравето се чества от 1950 г. - годишнина от влизането в сила на устава на Световната здравна организация през 1948 г.
По традиция, у нас на този ден празнуват всички работещи в сферата на здравеопазването. На 7 април се пожелават професионални успехи и се говори за добро здраве и дълъг живот. Тези, които са поели огромната отговорност в битката за пълноценен живот знаят, че никога няма да получат това, което са заслужили. Но има друго. Това е усещането, което другите не са преживели – да работиш в името на доброто здраве, което помага на хората да живеят пълноценно. Усещането, че така трябва да се работи и ръководи в този изключително важен сектор - здравеопазването.