Работилница учи децата на традиционни техники за боядисване на яйца

БАН организира работилница за писани великденски яйца

От днес до 9 април в Института по етнология и фолклористика при БАН всеки ден ще се провеждат работилници за писани великденски яйца и демонстрации на традиционни техники. Заниманията с децата са във вторник и сряда от 10 до 17 часа, а на Велики Четвъртък -  от 10 до 14 часа, предаде БНР.

Децата ще научат как се боядисват великденски яйца в Самоковско, Ихтиманско и Велинградско. Според традицията яйцата се боядисват или на Велики четвъртък, или в събота, като задължително първото боядисано яйце трябва да бъде червено, казва Светла Ракшиева от Етнографския музей към Българската академия на науките.

„Във Великденска обредност яйцето винаги е натоварено с положителна символика. В християнската религия то е символ на възкресението, а в народната религия червеното яйце е натоварено с много по-голяма обредна сила, отколкото обикновеното небоядисано яйце, а писаното яйце има още по-голяма сила отколкото обикновеното боядисано червено яйце, защото изписаните върху неговата повърхност орнаменти му придават тази мощ”, обясни тя.

Изложба - базар на великденски яйца е показана и в ателието на Музея за история на София на булевард "Мария Луиза". В експозицията могат да се разгледат великденски яйца, украсени с техники, характерни за Велинград и Ихтиман. Посетителите на базара могат да се информират за различни техники на шарене. Изложбата на писани яйца може да бъде видяна до 11 април от 10 до 17 часа.