Вежди Рашидов ще инспектира паметника на Ботев в Калофер

Животът

07-04-2015, 09:52

Снимка:

PlovdivUtre

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Паметникът на Христо Ботев в Калофер може да падне

Целият мемориален комплекс се нуждае от ремонт, който ще струва минимум 280 000 лв.

Комисия от специалисти обследва вчера мемориалния комплекс на Христо Ботев в Калофер. На този етап експертите са категорични, че свлачищни процеси не заплашват паметника, съобщи в предаването Дарик кафе строителният зам.-кмет на община Карлово Данка Зидарова - Люртова.

Преди дни кметът на Калофер Румен Стоянов алармира пред Дарик, че свлачище заплашва паметника на Ботев, а заради "отворените" фуги на шадравана на площада за малко се е разминал нелеп инцидент с дете.

Целият мемориален комплекс се нуждае от ремонт, който ще струва минимум 280 хил. лв – пари, които общината не може да отдели от бюджета си. Кандидатствали сме пред държавата с малък проект за укрепването на паметника още през миналата година, но до момента нямаме отговор, допълни г-жа Люртова.

Мемориалният комплекс е построен преди над 30 години и от тогава не е ремонтиран. Правени са само козметични "кръпки" по фугите на шадравана и стъпалата към монумента, съобщи кметът на Калофер. По думите му, през зимата екип от бившите строители на комплекса са го огледали и са констатирали, че големите гранитни блокове в основата са разместени. Това означава, че са "тръгнали" подземни процеси. Затова ако паметникът на Ботев не бъде ремонтиран скоро, има опасност от инциденти, категоричен бе Румен Стоянов.

В периода 10 - 11 май министърът на културата Вежди Рашидов ще посети Калофер и лично ще инспектира състоянието на паметника, съобщиха за Дарик от Министерството на културата. От там напомниха, че мемориалният комплекс е собственост на община Карлово, затова ведомството може само да препоръча да се кандидатства със средства за ремонт пред Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане.