Намалява броят на работещите жени

Общество

07-04-2015, 12:32

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Средната заплата на представителките на нежния пол остава по-ниска от тази на мъжете

Намалява делът на заетите жени у нас. Средната работна заплата на жените продължава да е по-малка в сравнение с тази на мъжете. Това сочат данните на Националния статистически институт.

През 2012 г. разликата в заплатите е около 21%, а през 2013 г. намалява до 20%.

Заетостта на мъжете е най-висока в преработващата промишленост и строителството, докато търговията, образованието, хуманното здравеопазване и социалната работа са преобладаващите сфери за заетост при жените.

Именно заради това разминаване вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин заяви, че равнопоставеността между половете трябва да бъде включена във всички държавни политики.

По време на изнесеното заседание на Националния съвет по равнопоставеност на жените и мъжете към Министерския съвет, бе обсъден проектът на закон за равнопоставеност между жените и мъжете. До два месеца МТСП ще проведе широка дискусия относно проекта.

Министърът подчерта, че приемането на този нормативен акт е приоритет за българското правителство.

„Целта е приетият закон за равнопоставеност на жените и мъжете да бъде достатъчно добър, да съдържа реални мерки и да получи широка подкрепа”, поясни вицепремиерът.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров акцентира върху значението на равнопоставеността между половете за постигане в Европейския съюз на икономически растеж.