Електронизират регистър БУЛСТАТ

Портфейл

07-04-2015, 17:44

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Приемането на заявления и искания по електронен път ще става 24 часа в денонощието

Цялостна електронизация на регистър БУЛСТАТ предвижда законопроект за изменение и допълнение на Закона за регистър БУЛСТАТ, който е публикуван на сайта на Министерство на правосъдието за обществено обсъждане от днес.

Изцяло новото производство, което ще се развива пред регистър БУЛСТАТ, предвижда водене на дело в електронна форма за всеки регистриран субект, в което ще се съдържат и документите, въз основа на които е извършена регистрацията му.

Новата опция ще позволи приемането на заявления и искания, подавани по електронен път, без прекъсване – 24 часа, 7 дни в седмицата. Разглеждането им ще се извършва в законово определения еднодневен срок.

Променя се и достъпът до регистър БУЛСТАТ. Достъпът чрез интернет до информацията в регистъра ще бъде изцяло безплатен. Единствено за извършваните от служител на Агенцията по вписванията писмени справки и за издаваните удостоверения ще се дължи държавна такса съобразно Тарифата за държавните такси, събирани от Агенцията по вписванията.

За да се намали административната тежест за гражданите, в законопроекта се въвежда задължение за държавните органи, за органите на местното самоуправление и местната администрация, лицата, на които е възложено упражняването на публична функция, организации, предоставящи обществени услуги, включително банките, служебно да проверяват вписаните обстоятелства за конкретното лице и да не изискват писмени справки или удостоверения.

„Ако е посочен ЕИК по БУЛСТАТ, съдът, държавните органи, органите на местното самоуправление и местната администрация и лицата, на които е възложено упражняването на публична функция, нямат право да изискват доказването на обстоятелства, вписани в Регистър БУЛСТАТ. Това се отнася до организации, предоставящи обществени услуги, включително банките.

Забраната се прилага и за възложителите по чл. 7 от Закона за обществените поръчки, които са извън тези, изброени в изречение първо”, гласи текстът на предложената нова ал. 4 на чл. 6 от Закона.

Това задължение е скрепено със санкция за неспазването му, чието систематично място се предлага в глава шеста от Закона за Регистър БУЛСТАТ, регламентираща административно наказателната отговорност за задължените по закона лица - „за нарушение на чл. 6, ал. 4 виновните длъжностни лица се наказват с глоба от 100 до 500 лева”.

Предвижда се промените в закона да влязат в сила от 1 януари 2016 г.