30-минутна сесия на съветниците в местния парламент

Мисия Бургас

08-04-2015, 14:01

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Местният парламент се събира извънредно за земеделските имоти

Те се събраха извънредно, заради наемите на общинските пасища

Кратки разисквания и бърза реакция като по чудо на днешната извънредна сесия на общинските съветници в Бургас по повод определянето на пазарни цени за предоставяне под наем на пасища, мери и ливади за индивидуално ползване на територията на община Бургас.

Самата сесия продължи около 30 минути, най-вече заради проблеми в системата за гласуване на съветниците.

Дебати по извънредна докладна нямаше, само Ангел Божидаров от НФСБ се престраши и поиска малко повече подробности по темата. Беше му обяснено, че в изпълнение на законови изисквания, общинската администрация е възложила изготвяне на пазарни оценки на тези имоти в землищата на общината, за които са постъпили заявления от животновъдите.
В срок до 15 май 2015 г. животновъдите трябва да представят сключените договори в Държавен фонд „Земеделие” за получаване на субсидии по Закона за подпомагане на земеделските производители. Пропускането на срока води до финансови санкции за животновъдите и до невъзможност те да получат предвидените в закона субсидии. Кметът на общината ще сключва договори за наем или за аренда за имотите от общинския поземлен фонд или за части от тях, въз основа на протоколите на комисиите и след заплащане на наемната или арендната цена, определена по пазарен механизъм, но не по-ниска от средното годишно рентно плащане за землището или за общината.