Санкции за всеки пропуснал вота без уважителна причина

Политика

08-04-2015, 12:35

Снимка:

Архив

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Гражданите да се регистрират до 35 дни преди избори, искат Патриотите

Парламентарната група на Патриотичния фронт организира кръгла маса в парламента, на която представи предложения за промени в НПК, Изборния кодекс и Закона за събранията, митингите и манифестациите, предаде репортер на Bulgariautre.

Председателят на парламентарната група на Патриотите Валери Симеонов заяви, че законопроектите са свързани с тяхно основно предизборно обещание – промените за предстоящите избори.

Депутатите предлагат в Изборния кодекс да бъде въведено задължително гласуване, което се извършва лично от избирателя.

Патриотите залагат и т. нар. „активна регистрация” – задължението всеки да се регистрира лично не по-късно от 35 дни преди изборите. „Така ще дадем възможност да изчистим мъртвите души в избирателните секции. Така създаваме и предпоставка за ограничаване на покупката и продажбата на гласове”, обоснова се Симеонов.

Патриотите предвиждат по отношение на възможностите за гласуване на хората с увреждания да се създаде ред, по който тези хора могат да гласуват както с придружител, така и без.

От Патриотичния фронт настояват още да бъде санкциониран избирател, който не е гласувал без уважителна причина. В заложената мярка не се включват лицата с увреждания и лицата над 80 години, които не са упражнили правото си на вот.
Депутатите от ПФ искат пред всяка избирателна секция да се записват телефоните на районния прокурор за подаване на сигнал, а МВР и главният прокурор да създадат съвместни щабове за борба с нарушенията по време на изборния процес. Предлага се щабът да действа по време на цялата предизборна кампания и да има възможността да реагира по най-бързия начин на всички сигнали за нарушения.
„По време на предизборната кампания забраняваме да се раздават подаръци, с изключение на знаменца и агитационни материали с пазарна стойност до 2 лева.
ГЕРБ са раздавали подаръци на стойност за 15 лева – шапки, дрехи, които са за многократна употреба. Това е определена форма на имотна облага”, обясни Валери Симеонов.

Патриотите предвиждат и изменение, което да залегне в Наказателния кодекс, а именно лишаване от свобода до 3 години и глоба от 10 000 до 20 000 лева за лицата, които агитират на различен от майчинския език.

От ПФ настояват събранията и митингите да се провеждат единствено на български език.

„Трябва да сме големи идеалисти, за да смятаме, че с тези предложения ще постигнем оптималния резултат, но това ще бъде първата и сериозна крачка. С увеличаване на санкциите афинитетът към този тип престъпления ще спадне. Такива предложения биха ограничили опитите за купуване на гласове”, изрази надежда Симеонов.

„Не сме такива наивници, че да сме сигурни, че влиянието на Турция върху изборните резултати ще спре”, добави той.