Извънредна проверка на мина "Оброчище"

Изясняват причините за трагедията

Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков посети мина "Оброчище", където вчера при срутване загина един миньор, а друг бе ранен. По негово разпореждане, в момента извънредно се извършва цялостна проверка на място в мангановата мина. "Съвместно Инспекцията по труда и Министерството на енергетиката ще установят конкретната причина за падането на скалния къс, отнел човешки живот", заяви зам.-министър Станков. Той бе категоричен, че при наличие на нарушения от страна на концесионера, ще бъде приложена цялата строгост на закона. Ще бъде съставен констативен протокол за изпълнението на годишния работен проект на находище "Оброчище", както и за цялостното състояние на рудника.

В съответствие с действащите нормативни разпоредби, Министерство на енергетиката извършва ежегоден контрол на предоставените концесии за добив на подземни богатства. Последната проверка в мина "Оброчище" е извършена на 4 септември 2014 г. При инспекцията на мангановата мина е констатирано, че добивът от находището се извършва съгласно параметрите на съгласувания годишен работен проект.

Договорът за предоставяне на концесия за добив на метални полезни изкопаеми - манганови руди от находище "Оброчище" е сключен на 06.06.1999 г. за срок от 25 години.