Позлатяват и вдигат иконостаса в църквата "Свети Николай" в Пловдив (снимки)

Мисия Пловдив

08-04-2015, 16:26

Снимка:

църква "Свети Николай

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Това истинско произведение на изкуството е изработвано в продължение на месеци

От 15 до 27 април април екип дърводелци и резбари от Професионална гимназия по архитектура и дървообработване „Христо Ботев” ще пренесе и ще започне да монтира 1,5-тонния иконостас на църквата “Свети Николай” в Пловдив. Той ще бъде превозен на части. Долната част на иконостаса, която се състои от 6 модула ще бъде транспортирана до храма в сглобен вид, защото размерът от 0,90 м х 2,40 м позволява превозът да стане наведнъж. Втората част е изцяло сглобяема и ще се превозва на части.

Това истинско произведение на изкуството бе изработвано в продължение на месеци в работилницата на гимназията и в сътворяването му взеха участие петима учители, двама майстори по практика, както и най-запалените ученици, които помагаха тук дори по време на великденската ваканция. Иконостасът е с размери 7,25 метра х 7,50 метра, като носещата му конструкция е създадена от бял бор, а дърворезбите са изваяни от липа. Според Иван Богданов - помощник директор в Професионална гимназия по архитектура и дървообработване „Христо Ботев”, монтажът на новия иконостас ще отнеме около 10 дни.

Автор на идейния и работния проект е Румен Цветков, който извършва и най-фината част от работата по иконостаса - дърворезбите и позлатата. Една от причините за избора на липа за резбованите орнаменти на иконостаса е възможността в един момент те наистина да бъдат покрити с фин слой злато. Сега обаче покритието е със специален свръх тънък материал “Варан”.

В средата на иконостаса на най-новия пловдивски храм “Свети Николай” са така наречените царски двери с две кръгли икони и изображение на празника Благовещение, а отстрани е царският ред. Отгоре са подредени евангелистите и апостолите. В средата е Тайната вечеря на Исус от неговите последни дни. На нея, според евангелското сказание на Йоан, Христос казва на своите 12 апостоли, че един от тях ще го предаде. Третият ред – най-високият, завършва с Разпятието. Тази подредба е канон, който се следва от Българската православна църква.

Резбарите от Професионална гимназия по архитектура и дървообработване „Христо Ботев” са избрали за резбоване липата, защото това дърво е меко и фино. То е и най-добрата основа за олтарната позлата. Техниката на резбоване и оформлението на иконостаса са съобразени с руските църковно традиции и на пълно отговаря на замисъла и изпълнението на храма “Свети Николай”.

Идеята за вида на църковния храм “Свети Николай” грабва неговия дарител Кирил Василев при едно работно посещение в Украйна, гр. Николаевск. По предложение на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай храмът е изпълнен не като точно копие на оригинала в Николаевск, а е 2,5 пъти по-голям. Допълнително е издигната (встрани от храма) и високата 24 метра камбанария. За първи път в историята на строителството на храмове в България тук е издигнат метален купол. Куполът на храма "Св. Николай" е с диаметър 10,7 метра, тегло 12 тона и височина 5,5 метра. Металните конструкции, използвани тук, правят новия храм по-ефирен, по-гъвкав при земетресения и много по-лек в сравнение с познатото стандартно строителство.

Поставянето и монтирането на иконостаса е част от подготовката за освещаването на храма, което ще бъде на 9 май - на празника на Свети Николай Летни.