На Велики четвъртък осъждат Господ на смърт

Животът

09-04-2015, 09:40

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Велика сряда - спасената блудница и предаването на Христос

Новата заповед на Христос: Обичайте се един друг, както Бог ви възлюби

Днес е Велики четвъртък от Страстната седмица преди Великден. Денят, на който Пилат Понтийски произнася смъртната присъда на Иисус Христос.
Той празнувал Пасха заедно с учениците Си в дома на ерусалимски жител. Преди вечерята, за да даде пример за смирение, Господ снел връхната Си дреха, препасал се с кърпа и умил нозете на апостолите. Тогава дал и най-важната заповед, с която слага началото на Новия Завет: "Нова заповед ви давам, да се обичате един друг; както Аз ви възлюбих, така и вие да се обичате един друг. По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако имате любов помежду си".
Измивайки краката на своите апостоли, Христос става образец на верния Пастир, който не само води, но и служи на стадото си, който дойде на земята, за да служи и за да ни научи какво е да си слуга от любов.
После благославя и споделя хляба и виното, превърнали се в Негови Тяло и Кръв. С тях Исус премахва границите на времето и пространството. 
След това Иисус и учениците Му се отправили в Гетсиманската градина. Там, по време на молитва, дошли войници и след целувката на Юда, която сред многолюдната тълпа от последователи на Господ, издала кой от тях е той. Те хванали Христос, а много от учениците му се разбягали. Той бил осъден от свещениците на смърт, а Пилат Понтийски потвърдил присъдата.
На Велики четвъртък свещенослужителите във всички православни храмове изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота.