Депутатите се скараха заради данъчното споразумение със САЩ

Политика

09-04-2015, 12:00

Снимка:

Bulgariautre.bg

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Споразумението беше ратифицирано на първо четене

Депутатите приеха на първо четене Законопроект за ратифициране на Споразумението между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати за подобряване спазването на данъчното законодателство в международен аспект и въвеждането в действие на FATCA, предаде репортер на Bulgariautre. Законопроектът беше одобрен със 74 гласа „за”, 26 – „против” и 10 въздържали се.

В доклада на Комисията по бюджет и финанси се посочва, че сключването на споразумението би подобрило състоянието на българските финансови институции поради това, че няма да плащат 30% данък за доходи и плащания с източник САЩ, няма да влизат в преки преговори с американските данъчни власти, еднакво ще бъдат третирани по отношение на разкриване на банкова тайна и лични данни, ще имат определени предимства.

Според комисията споразумението би задълбочило административното сътрудничество между двете държави и би допринесло значително за банковата и данъчна прозрачност в международен аспект и за борбата с укриване на данъци и отклонение от данъчно облагане.
Ефектът от неучастие на страната ни във FATCA пък би се изразил в това, че българските финансови институции ще бъдат третирани по изключително неблагоприятен начин спрямо всички останали участващи в FATCA финансови институции, а достъпът на българските финансови институции до международните финансови пазари ще бъде значително ограничен, тъй като ще бъдат нежелан клиент и партньор за всяка участваща в FATCA финансова институция.

Други ефекти от неучастие на България са: участващите в FATCA чуждестранни финансови институции, които имат дъщерно дружество или клон в България, ще предпочетат да преустановят осъществяването на дейност в България поради риска, който статутът на неучастие в FATCA носи за цялата международна група. Репутацията както на България, така и на българските финансови институции ще бъде срината. Българските финансови институции ще загубят голяма част от своите клиенти, поради риска да бъдат санкционирани с 30 % данък.
„С този АКТ се цели изграждането на глобална система за автоматичен обмен на информация между данъчните администрации на участващите държави, както и задължения на всички финансови институции да предоставят информация за всички сметки на американски данъкоплатци и на чуждестранни дружества, които са контролирани от американски данъкоплатци”, се посочва още в доклада на бюджетната комисия.

След ратификацията на първо четене, председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова направи предложение да се премине към второ гласуване на законопроекта.
От опозицията обаче се обявиха против. Лидерът на ПГ на БСП лява България Михаил Миков поиска отлагане на гласуването на законопроекта на второ четене, тъй като партията искала да внесе предложения между първо и второ четене.

Зам.-председателят на парламента Димитър Главчев обясни, че няма процедурна възможност за промяна на споразумение.

След това настана истинска суматоха сред депутатите, а Главчев се закани на БСП с думите: „Ще ви изгоня от зала”.

Депутатът от БСП и зам.-председател на парламента Янаки Стоилов взе думата и разкритикува парламентарното мнозинство и конкретно Главчев. „Трябва да правите разлика между предложение в законопроект за ратифициране и самото ратифициране. Не искаме да правим предложение по съдържанието на споразумението. Предложението се отнася до законопроекта, в който Народното събрание може да внесе определени изменения”, обоснова се Стоилов.
Димитър Главчев все пак обяви процедура по гласуване на предложението на Менда Стоянова за разглеждане на законопроекта на второ четене, вследствие на което в пленарната зала се чу призивът: „Оставка”. Въпреки негодуванията на опозицията, предложението за гласуване на второ четене беше прието.

Депутатът от БСП Красимир Янков обясни, че преди гласуването е било изключително важно да стане ясно кои народни представители присъстват в зала.
Той направи предложение за поименна проверка, но вместо това председателят на Народното събрание Цецка Цачева обяви 30-минутна почивка.