Разкриха саботьорите на завода за отпадъци в София?

Мисия София

09-04-2015, 12:31

Снимка:

Столична община

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Събират опасните битови отпадъци от столицата

Заводът за отпадъци е на финалната права

Ясна е симбиозата между зелените НПО-та в България

Истинска бомба се взриви сутринта по Нова Телевизия, когато се разбра, че Коалиция „За да остане природа в България“ и ПП Зелените заедно с Коалиция за Устойчиво Развитие (КУР) на уличения за еко-рекет чрез скрита камера Дончо Иванов са блокирали с години изграждането на завода за рециклиране на отпадъци в София чрез водене на съдебни дела. Стана абсолютно ясна симбиозата между зелените НПО-та в България.

Съветникът на икономическия министър Владимир Каролев разкри детайли от административно дело 4343 от 2014 година, в което коалиция „За да остане природа в България“ (включително ПП Зелените) е жалбоподател рамо до рамо с Коалиция за Устойчиво Развитие (КУР) на еко-рекетьора Дончо Иванов срещу проекта за завод за рециклиране на отпадъци на Столична Община и кмета Йорданка Фандъкова. Движещ псевдо-зелените интереси по делото е въздесъщият адвокат Коджабашев, известен със „случайното“ си присъствие на огромна част от екологичните дела в България, припомни ПИК.

Борислав Сандов шокиращо си призна за саботажните дейности, като направи смехотворен опит да ги представи като защита на обществения интерес. ПП Зелените и Коалиция „За да остане природа в България“ ужким попаднали „случайно“ в сговор с еко-рекетьора Дончо Иванов и също така „случайно“ пуснали едни и същи жалби срещу предложената за завода технология и в интерес на алтернативен технологичен метод.

Жителите на София добре знаят, че около технологията на завода витае дългогодишна мъгла и противоречия, които Европейската Комисия критикуваше остро. Неразбориите и невъзможността на българската страна да предложи подходяща технология бяха причина за многогодишното замразяване на проекта и дори опасност от спиране на европейското му финансиране. Това е на път да се случи отново, ако в близките дни съдът уважи жалбите на еко-рекетьорите и технологичният проект на завода бъде върнат за преработване.

Тук е важно да отбележим, че псевдо-еколозите от ПП Зелените, Коалиция „За да остане природа в България“ и КУР на Дончо Иванов нямат каквито и да било обективни аргументи за несъгласие със сегашната предложена технология – тя вече е минала не само ОВОС, но и екологични оценки на Европейската Инвестиционна Банка, която работи с много по-строги норми, от прилаганите в България.

Днес вече стоят въпросите:

1.    Обслужва ли еко-рекетът интересите на алтернативен и евентуално не-европейски доставчик на друга технология?
2.    Имало ли е среща между ПП Зелените, Коалиция „За да остане природа в България“ и КУР на Дончо Иванов с представители на строителните фирми – изпълнители на проекта, от които е най-вероятно да бъде поискан рушвет?