Общината осигури безплатен преглед за над 3500 учителки

В проекта за превенция на рака на гърдата са инвестирани 140 хил. лева, уточни Фандъкова

„За два месеца имаме сериозни резултати. Прегледани са над 50% жени от общия брой участващи в проекта”. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на пресконференция, на която представи резултатите от Програмата за организиран скрининг срещу рак на млечната жлеза за първите два месеца, предаде Фокус.

"Общият брой на учителите от общинските училища и детските градини е 6878 жени, като от тях преминали са 3534, което е 51,38% от целевата група. Проектът включваше разпределение в 4-те болници на териториален принцип. Услугите, които им бяха предоставени са клиничен преглед от лекар-специалист, ултразвуково изследване на млечната жлеза. В бюджета на програмата, рентгеновата мамография не присъства, тъй като това е принос на самите болници", обясни Фандъкова.

Тя уточни, че в пилотния проект, който се реализира за първи път през последните 10 години - мащабна скринингова програма за рак на млечната жлеза, са се включили 4 големи софийски болници, където работят едни от най-добрите специалисти.

"Този проект е пилотен и много важно за успеха на тази програма е сериозната организация, привличането на най-добрите специалисти и лечебни заведения, за да може резултатите да са гарантирано сигурни", обяви Фандъкова.

Тя съобщи, че за тези два месеца са открити и злокачествени образувания при 19 от прегледаните пациенти.

"Много важно е, че всички тези случаи са открити, да се надяваме навреме, благодарение на скрининговата програма. За радост, открит навреме, ракът на млечната жлеза е лечим. Това е голямата цел и кауза на тази програма - да се работи така, че това да стане практика. В България има много добри специалисти и апаратура, така че всичко това може да завърши по добър начин. Надяваме се на добър изход при тези 19 случая. Това означава, че средствата, които се инвестират в тази програма, наистина си струват, защото човешкият живот няма цена", добави още столичният кмет и уточни, че средствата използвани по програмата са 140 хил. лева.