Репресираните готови да сезират съда в Страсбург заради присъдата на Цветанов

Политика

09-04-2015, 13:10

Снимка:

Bulgariautre.bg

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Ще наблюдават внимателно мотивите за ефективното осъждане на зам.-председателя на ГЕРБ

Съюзът на репресираните от комунизма – ПАМЕТ проведе акция в Народното събрание срещу ефективната присъда на Цветан Цветанов, предаде репортер на Bulgariautre.

Ако Върховният касационен съд окончателно осъди заместник-председателя на ГЕРБ, Репресираните са готови да сезират Европейският съд по правата на човека в Страсбург.
На брифинг в парламента председателят на съюза Лили Друмева определи като безумна присъда на Цветанов. "Ние сме просто изумени, без да сме юристи, от това, че той е получил ефективна присъда", посочи тя. По думите й през цялото време, докато е бил вътрешен министър, Цветан Цветанов е бил упрекван, че е подслушвал хора, а сега е обвиняван, че не е искал да подслушва свой колега.

"Не прилича ли това на политическа присъда", попита Друмева.
Присъдата на Цветанов била атака срещу харизмата на Бойко Борисов и трудолюбието на заместника му – "моторът на създаването и изграждането на структури на ГЕРБ в цялата страна", посочиха репресираните.

Според Друмева, обстоятелствата около осъжданията са абсурдни и неправдоподобни. Съюзът на репресираните се обръща към българския съд като НПО и ще наблюдава внимателно какво ще се случи и какви са мотивите за това Цветанов да бъде осъден ефективно, обяви Лили Друмева.
На 17 април Върховният касационен съд предстои да гледа делото, по което Цветанов има потвърдена на две инстанции ефективна присъда.