Разузнаването прогнозира ръст на терористичните заплахи

Общество

10-04-2015, 08:17

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това произтича от увеличаващата се численост на контингента европейски джихадисти в конфликтите в Сирия, Ирак, а и в Либия

Може да се очаква, че през 2015 г. терористичните заплахи за Европа, респективно и за България, ще нарастват в сравнение с 2014 г. Това твърди Националната разузнавателна служба в анализ за дейността й през миналата година, цитиран от в. "Сега". Разузнавачите твърдят, че това нарастване "произтича от увеличаващата се численост на контингента европейски джихадисти в конфликтите в Сирия, Ирак, но и в Либия, и завръщащите се от тях силно радикализирани и с богат боен опит". От значение за нарастването на терористичните заплахи е и намерението на "Ал Кайда" за активизация на дейността й, включително на базата на съперничество с "Ислямска държава". 
Прогнозира се също, че ще останат рисковете и заплахите за европейските, респективно и българските представители зад граница в кризисните региони. Особено уязвими могат да бъдат дипломатите, бизнесмени, туристи, журналисти и хуманитарни служители, се твърди в разузнавателния анализ. 
Тази година потоците от бежанци и нелегални мигранти към и през България ще продължат да бъдат интензивни. 
Чужди спецслужби ще продължат да развиват дейност в България и през 2015 г., намеква докладът. През миналата година е имало също такава активност "особено на служби на държави с конкретни интереси в страната ни, включително от рискови или кризисни региони", се казва енигматично в доклада. Засечени са били "опити за вербовка на български граждани и за оказване на влияние върху наши външнополитически позиции заради чужди интереси. Според разузнавачите развитието на кризата в Украйна и конфликтът й с Русия са довели до застрашаване на енергийната сигурност и икономическите ни интереси.