Празничните дни в София няма да са скучни

Няколко идеи какво може да посетите, ако останете в столицата през почивните дни

Ако тази година по стечение на обстоятелствата ще посрещнете Великденските празници в София, не бързайте да се разочаровате. Празничните събития ще бъдат в изобилие, а през почивните дни столичните театри и галерии са подготвили разнообразна програма, която ще зареди с празнично настроение всеки от семейството.

Препоръчваме ви да започнете петъчния почивен ден с разходка до Националния етнографски музей при БАН. Изложбата "Красота от близо и далеч" събира Великденските обичаи и традиции от България, Чехия и Словакия. Акцентът обаче са писаните  яйца - около 300 образци, рисувани и украсени чрез различни традиционни и модерни техники. Една от идеите на експозицията е да представи на столичани богатството от декоративни стилове на трите славянски страни. За любителите на боядисването на яйца изложбата ще бъде истински празник, защото в нея са представени цели 24 различни техники на боядисване, информира Топновините.бг.

Ако още сте на вълна изложби, другото ни предложение е галерия "Париж" и Великденската изложба на икони от Анита и Георги Ненчеви. Авторите ще срещнат своята публика с далечни образци на християнската иконопис, в лицето на едни от първите нарисувани икони - коптските. Иконите на двамата автори са много разпознаваеми, защото те спазват няколко основни линии - запазването на автентичността на дървото, използването на пчелен восък и "говорещото" излъчване на лицето на светеца, който изобразяват.

Живописта и музиката ръка за ръка представя  галерия "Арт муза". 20 художници от цялата страна разкриват красотата на българската природа, цветя и образа на Бога в една обща изложба. С техните платна, вдъхновени от големия християнски празник, те неизбежно заразяват и публиката с Великденско настроение.

Макар и да прекарат пролетната ваканция в София, най-малките също имат различни варианти за забавление, дори повече от събитията за възрастни. 11-тото издание на пролетната "Танцова работилница" Dance it! очаква своите посетители в Paradise mall всеки ден до неделя включително. Те ще получат урок от професионални танцьори и хореографи и могат да се изявят в различни танцови стилове - класически балет, модерен танц, джаз, хип хоп, характерен танц. Целта на проекта е да даде на участниците възможност да се докоснат до нови танцови форми и техники, да се включат в творческия процес и да натрупат опит с международен обмен и междукултурна комуникация. Пролетната „Танцова работилница“ завършва с голям финален спектакъл – комбинация от иновативната работа на хореографите с участието на всички танцьори от Работилницата.

"Шарените Великденски работилнички" отвориха врати за малките почитатели на изкуствата. Всеки ден по празниците организаторите са подготвили различна и шарена програма. Малките посетители могат да си направят великденска кошничка, хвърчило или въртележка всеки ден между 17.00 и 19.00 ч. в Мега мол София в кв. "Люлин".

Специална програма за деца подготвиха и в "Нов театър НДК". В събота организаторите ще зарадват малките любители на театъра с два спектакъла на постановката  „Рибарят и златната рибка“ - от 10:30 и от 12:00 часа.

В неделя най-новата театрална сцена в София отново ще дарява усмивки на децата с авторския спектакъл на Владимир Колишкин „Косе Босе".

Отново в неделя, със съдействието на Столичната община, ще се проведе Великденската кампания на БНТ "Спри, детето запази". Празничната програма започва в 11.00 ч. в столичната зоологическа градина. Тя  ще бъде наситена с великденски изненади за деца и родители, поднесени от Детски център „Весел столичен светофар“. Специални гости ще са социално слаби семейства и деца, лишени от родителски грижи.

За тези, които искат да се заредят с още настроение след разходките, съботният Великденският фрийк-рок концерат на БНР е правилният избор. Гостите са музикантите от триото от Бари, Италия La Confraternita del Purgatorio или „Чистилищното братство”. На сцената на Чешкия център преди тях ще излязат всеобщите любимци Doesn’t Frogs – една от най-самобитните нови български ъндърграунд групи – първата в историята българска банда, чийто концерт в Чешкия център беше тотално разпродаден за два дни.

В неделя трябва да посетите "Студио 5" и тяхната "Етно зона". Етно Зона е място  за преоткриване на фолклора, пресечна точка на българските музикални  и танцови традиции с тези на близки и далечни съседи, място, където духът на българската старина протяга ръка в бъдещето. Основна цел на организаторите е  забавление с опознавателен характер, съхраняване и социализиране на богатото ни културно наследство, намигване и към това на околните народи.

През празничните дни не излизайте от вкъщи без фотоапарат, тъй като ИК „Кръгозор” организира фотоконкурс на тема „Необикновеното в обикновените неща в моя град”. Знаете, че много често делничното и обикновеното се превръщат в необикновени случки, които трябва да се запечатат със снимка. Заснемете вашия необикновен Великден в столицата и участвайте във фотоконкурса, който продължава до 17 април.