Край на фабриката за професори „на кило“

Общество

10-04-2015, 16:50

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Министерството на образованието въвежда общи критерии

С ясни критерии просветното министерство ще спира производството на професори „на кило“. Новите мерки са разписани в проект за изменения в Закона за академичния състав. Отсега натататък за да се хабилитират, изследователите трябва да покрият две групи критерии, уточнява в. Преса.

Едните са т.нар наукометрични - като определен брой издадени авторски монографии, научни статии, цитирания. В графата за преподавателските постижения ще се отчитат фактори като ръководени проекти, лекционни курсове и обучени докторанти. В момента се изработва и правилник за приложение на закона, където изискванията ще бъдат разписани по-детайлно в зависимост от различните научни направления - хуманитарни, социални, инженерни, природни. ВУЗ-овете ще имат възможност да разпишат и допълнителни правила.

Проектът на закона предвижда още към министерството на образованието да заработи регистър, в който да фигурират всички хабилитирани лица. До 2010 г. имаше подобен към Висшата атестационна комисия (ВАК). В момента всеки вуз провежда конкурси и определя критериите за хабилитиране. Макар повечето ректори да приветстваха закриването на ВАК, голяма част от тях смятат, че изцяло либералният режим доведе до свръхпроизводство на доценти и професори и с титлите се сдобиха дори хора, които нямат нужния капацитет.

По данните на образователното министерство през 2012 г. у нас е имало 308 доценти. Година по-късно са произведени нови 516 и те вече стават 824. През 2014 г. броят им достига 1750. Нарастване има и при професорите: за 2012 г. те са 270 души, през 2013 г. - 733, през 2014 г. - 1414 души.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"