Бъдете внимателни - крадците не почиват по празниците

Черупки от яйца, поставени под изтривалката и лепило по шпионките – новата мода при обирите

Народът се изнесе да празнува, а крадците тръгнаха на великденски щурм в изпразнените жилища. Лепило по шпионките на вратите и черупка от яйце под изтривалката са сред най-новите им трикове. Тези номера помагат на апашите да действат незабелязано и да проучат в кои домове няма хора. Стара практика е да слагат под черджетата солети, бисквити или чипс и след известно време да проверят дали са натрошени. В дните около Великден изобретателни апаши заменят „разузнавателния материал” с черупка за яйце. При нея звукът е минимален и постелката почти не се надига, обясняват криминалисти пред „Телеграф”. Ако на другия ден след поставянето й черупката е цяла, крадците атакуват без проблем.

Друг показател, който ориентира обирджиите, е прането на балкона. Ако го няма в продължение на два дни, значи стопаните на дома са на почивка. Същото се отнася за светнатите лампи. Съгледвачите оглеждат внимателно дали не проблясва крушка. От МВР съветват да не се хвалим във Фейсбук или Туитър, че ще пътуваме, защото и там имало бандити, които дебнат.

За да не бъдат забелязани от бдителни съседи, минути преди удара си крадците лепят листчета по шпионките. За целта използват лепило С 200. Нарочно не лепят хартийките с тиксо или слюнка, за да не оставят отпечатъци и ДНК, твърдят разследващите.