Църквите ни опасни!

Огнеборци са открили близо 600 нарушения в храмовете

И преди, и по време на празниците, служителите на пожарна безопасност и защита на населението ще дежурят около храмовете, параклисите и църквите. До този момент, пожарникарите са проверили над 1500 обекта. Констатираните нарушения са близо 600. Най-честите нередности са липса на евакуационно осветление, както и неизправни или недостатъчно пожарогасители. Пожарникарите проверяват първо входовете и вратите на храмовете. Следва инспекция на пожарогасителите, съобщава Би Ти Ви.

Задължително е под свещниците да е подложена ламарина или друг трудно запалим материал, когато подът е дървен. Електрическата инсталация също трябва да бъде прегледана обстойно. „Съветвам да внимаваме със свещите. Колкото и да е Божий, той може да запали дрехата на стоящия пред нас", подчерта Георги Колдов от ПБЗН - Сливница.

89 пожарникари ще дежурят в близост до големите храмове в страната.

С цел осигуряване пожарната безопасност на православните храмове по време на Великденските празници в Добричка област, служители от РД“Пожарна безопасност и защита на населението” извършиха тематични проверки.

Извършени са инструктажи на длъжностните лица в храмовете, като при тях акцентът е върху противопожарния режим, обучението на персонала за работа с подръчните противопожарни уреди, опасността при паленето и пренасянето на горящите свещи и гасенето на догарящите, както и изключването на електрическото напрежение след тържествените церемонии.

РД“ПБЗН” Добрич призовава за внимателно боравене със свещите при посещение в църковните храмове. Всяка запалена свещ, е потенциална опасност, особено за хората с     по-дълги и обемни коси, които само за миг могат да пламнат. Ако обаче всеки пази най-близко стоящите до него хора, вероятността да пламне нечия дреха или коса намалява. Запалените свещи, които множеството граждани пренасят след църковните церемонии, създават сериозни предпоставки за възникване на пожари. Оставени без надзор върху горими предмети може да предизвикат пожар. Опасност за запалване се крие и при пренасянето им в автомобилите. След пренасянето на запалените свещи в домовете си, не ги оставяйте да горят без надзор, дори ако сте в съседна стая. Пламъкът лесно се прехвърля от един предмет на друг, а последиците до които може да доведе един пожар са изключително сериозни. Не допускайте децата да си играят със свещите, а боравенето с тях да става само с родителски контрол.

При инцидент незабавно потърсете помощта на огнеборците, като сигнализирате по най-бързия начин на тел. 112!

 Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"