Как смехът удължава живота

Животът

12-04-2015, 10:14

Снимка:

Архив

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

С това се занимава специална наука - гелотология

Положителното въздействие на смеха върху човешкия организъм не е измислица, а реален научен факт. От 70-те години на миналия век учените се занимават с изучаването на този въпрос, който е предмет на науката гелотология. Днес в целия свят се подготвят специалисти-смехотерапевти.

Съществуват десетки научни теории за въздействието на смеха. Всички те утвърждават, че чувството за хумор помага на хората да намалят агресията, способства за социалната адаптация, спасява ни от стреса и като цяло удължава живота. Как учените обясняват това твърдение?

Преди всичко смехът действа отпускащо. Ето защо пет минути смях се равняват на 40 минути почивка. Освен това смехът стимулира отделянето на ендорфин - хормон на радостта (естествен наркотик), който намалява болката, а също така контролира работата на ендокринната система. Смехът укрепва сърцето като задвижва около 80 мускула, лекува главоболието и сваля напрежението, повишава имунитета, подобрява дишането и кръвоснабдяването на тъканите и органите, понижава нивото на холестерина.

Статистиката сочи, че веселите хора с 40% по-малко боледуват от сърдечно-съдови заболявания. Интересен е фактът, че по време на смях въздухът излиза от белите дробове със скорост 100 километра в час! Със смехотерапия може дори да отслабнете: за 10-15 минути може да се изгорят количеството калории, равняващи се на един шоколад. Смехът зарежда с енергия и повишава настроението.

Известна е историята на американския журналист Норман Казинс, заболял от опасната болест колагеноза, поразяваща артериите и предизвикваща нетърпими болки. Лекарите отказали да го лекуват и тогава журналистът прибягнал към самолечение - започнал да се смее по 5-6 часа на ден в компанията на най-добрите комедии. След известно време болките намалели, а по-късно напълно изчезнали и той се върнал на работа. Сензацията обиколила света под заглавието "Човекът, разсмял смъртта".

Съществуват множество изследвания на тема смях. Данните за това с колко се удължава животът ни чрез смехотерапия са различни. Неоспорима истина е, позитивната настройка намалява значително опасността от каквито и да е болести. Но не мислете, че всичко е толкова просто: максималното време, през което човек може да се смее, е един час. Злоупотребата крие опасности: през 1782 година някоя си мисис Фицджералд умряла от смях, продължил три денонощия.

Смехът отличава човека от другите животни - някои зверове могат само да се усмихват. Доказано е, че жените се смеят два пъти повече от мъжете. А най-усмихнатите хора на планетата са бразилците и кубинците, най-мрачните - жителите на скандинавските страни.