Калфин иска наказания за хотела-убиец

Общество

12-04-2015, 16:50

Снимка:

Варнаутре.бг

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Рухването на "Вероника" - хронология на събитията

Гробницата хотел "Вероника" (отблизо)

Вицепремиерът възмутен от зачестилите трудови злополуки

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин изрази остро възмущение по повод зачестилите през последните дни трудови злополуки, съобщиха от социалното министерството.

По повод трагичния инцидент в комплекса "Слънчев ден", Ивайло Калфин заяви, че институциите ще бъдат безкомпромисни към работодатели и работници, наети без трудов договор, особено когато нерегламентираният труд води до тежки увреждания и смърт. Ще бъдат обсъдени законови промени за увеличение на наказателната отговорност за работодатели, които наемат работници без трудов договор. Ще бъде засилен и контрола от Главна инспекция по труда.

Днес беше погребан последният от загиналите при нещастния инцидент в "Слънчев ден". На старото гробище във варненския квартал "Аспарухово" беше положен 39-годишният Борислав Асенов, който беше намерен пръв веднага след рухването на хотел "Вероника". Погребението беше последно, защото се чакаха да пристигнат най-близките роднини на Борислав, които са на гурбет в Германия. След погребението днес те се заканиха да потърсят правата си и дори да подадат жалба до европейските съдилища.

Вчера на старите варненски гробища бяха погребани 33-годишният Йосиф Бисеров и 28-годишният Манол Манолов. Двамата заедно оставиха 12 сирачета. Всичките те живеят в най-порутената част на циганската махала "Максуда". Бдението над закованите ковчези беше в един от копторите край дерето - едноетажна постройка, вдигната от подръчни материали с телена ограда. И тримата загинали от Варна са роднини помежду си.

Още в петък в Девня беше погребан 46-годишният Тодор Димитров. "Едва намерихме поп да го опее на Велики петък", разказват близките му. Те вече са наели адвокат да съдят всички виновни за нещастието. Тодор има 3 дъщери, 2 от които вече имат собствени семейства, а Тодор скоро трябвало да стане дядо. Най-малката - на 11 години, сега живее в дома на чичо си, тъй като преди 2 години и майка й починала в Италия.