Днес е Разтурни понеделник

Животът

13-04-2015, 10:27

Автор:

ДобричУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Влизаме в Светлата седмица от днес

Влизаме в Светлата седмица

Вторият ден на Великден се нарича още "разтурни понеделник", свързан с обичая "размятване на яйца" за предпазване от градушка и за плодородие. Момите и момците застават на някоя поляна и търкалят червени яйца помежду си.

Великден се празнува три дни. Първият е винаги неделя, когато всички отиват на тържествена църковна служба. Свещта, която са държали там, се отнася запалена в къщи.

Всички се чукат с боядисаните яйца. Чието излезе най-силно, той ще е най-здрав през годината. На празника младоженци ходят у кумовете, у родителите на булката, като носят боядисани яйца или шарени перашки и великденски краваи и също получават от домакините.

Момите, които са кумичили, отиват в дома на кумицата също с червени яйца. Всяка мома ще се облече за пръв съвършена мома: с наниза, с венец и закитена и ще иска прошка от кумицата. Идва ред на обичая "люленки". След обяд всички отиват на място, където има високо дърво и връзват люлка. Тук сега са дошли и момците.

Всеки гледа да се люлее за да се предпази от змейове и болести. През празничните дни се играе и великденско хоро, което се прави на площада. Поздравът "Христос воскресе" се спазва 40 дни.

Седмицата след Великден се нарича Томина неделя. Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тя се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е.

Седмицата се свързва и с първите появи на Христос сред учениците му. Когато мълвата за изчезването на тялото на Христос се разпространила само апостол Тома не повярвал. На осмия ден след възкръсването си сам Иисус му се явил и го накарал да се убеди в истината. Оттогава остава израза "Тома неверни", а денят е наречен Томина неделя.