Български летец спаси живота на 175 пътници

От излитането до аварийното кацане всичко минава като на кино лента

Капитан Борислав Джажев - пилотът, приземил самолет с два изключени мотора и спасил живота на 175 пътници при най-тежкия инцидент в българската авиация за последните 20 години заяви пред Нова ТВ:"Дали съм герой, другите хора ще кажат! Чувствам се, като човек, който си е свършил работата!".

През 2008 г. се случва инцидент със самолет в Бургас със 170 пътници на борда. Птици, два изключени двигателя и уменията на един български пилот - капитан Джажев, който в изключително тежка ситуация успява да приземи самолета и самолетът каца на пистата. А жертви и пострадали няма.

"В момента, в който се отлепихме, може би на метър-два някъде, виждах края на полосата, видях как се надига едно ято от гларуси. Тя полосата се затопля и те си намират някакво местенце и си седят. Самолетът ги плаши и те тръгват с нас!", спомня си Джажев, командир на "Еърбъс" А320.

Самолетът е набрал такава скорост, че връщане назад няма. Близо 120 гларуса се блъскат в корпуса. Десният двигател е пълен с птици. Самолетът се тресе целият. Вибрациите са огромни. Ситуация, в която двигателите могат да спрат всеки момент. Пилотите изпълняват процедурите при отказ на двигател.

"Няма време да се плашиш! Ако се уплашиш, нещата са приключили общо взето. Инстинктите действат там. Човек или може да го направи, или не може!", казва смелият капитан. Без тяга вторият пилот се свързва с кулата и обявява тревога.

От излитането до аварийното кацане всичко минава като на кино лента през очите на командира. Българският герой спасява 175 души. Без почести. С потупване по рамото, капитан Джажев се превръща в герой. За пътниците, за екипажа, за разследващите.

Зад гърба си той има 12 хил. летателни часа. И в този момент той е някъде над нас, в облаците и пилотира самолета.