Лентата за Петя Дубарова е един учебен час

Бургас Лайф

13-04-2015, 14:27

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пускат филм за поетесата Петя Дубарова

Първият документален филм за поетесата ще се прожектира безплатно за ученици и студенти

Тази година Къща - музей "Петя Дубарова" отбелязва своя 20-годишен юбилей. Емблематичната сграда посреща творци, гости и приятели  в продължение на две десетилетия на улица "Гладстон" № 68. Тук  минават срещите с Петя -  момичето, което остана завинаги на 17, по-дръзка от живота, по-силна от смъртта.
Празничният юбилей ще бъде отбелязан с поредица от събития. Предстои цялостно обновяване на дворното пространство. Акцент в програмата е създаването на първия биографичен филм за незабравимата бургаска поетеса. Той ще бъде представен дни преди рождения й ден - 25 април.  Прожекцията ще бъде излъчена пред бургазлии и гости на 15-ти април от 18.00 часа в Културен център "Морско казино", зала "Петя Дубарова", както и в Културен дом на Нефтохимика от 18.00 часа на 15-ти април. Емоционалната лента  носи заглавието "А имах толкоз много да ви кажа..." и съдържа архивни кадри  от  филма "Трампа" ( 1978 ).
Когато се снима в "Трампа",  Петя е на 16 години. Счита се, че това е автобиографична роля, която оказва силно емоционално влияние в живота на младото момиче. В 50-минутната прожекция ще чуем рецитали на именити български творци, сред които е и актрисата от Народния театър - Ванча Дойчева. Изключително въздействащо е интервюто с майката на поетесата, Мария Дубарова, която споделя интересни факти и събития от живота на Петя. Режисьор на филма е Александър Томов - син. За създаването му са използвани  архивни кадри от Златния фонд на Българско национално радио.
"За нас беше важно филмът да е с времетраене - един учебен час. Лентата ще се прожектира безплатно на ученици и студенти. Надявам се повече млади хора да се докоснат до творчеството и личността на Петя, да я разберат и осмислят, защото тя има какво да каже..." - това сподели Елица Дубарова, сестра на поетесата и управител на къщата-музей "Петя Дубарова".
В края на април Къща - музей  "Петя Дубарова" ще се превърне в галерия.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен