Храмът излиза от кръчмата преди началото на 2016

Мисия Бургас

13-04-2015, 15:41

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Край на първи етап от възстановяването на храма

Ремонтът на "Св. св. Кирил и Методий" приключва до декември

Храмът може да се върне от кръчмата на мястото си за богослужения още преди началото на 2016 година.

От 2011 насам сградата на емблематичния храм "Св. св. Кирил и Методий" е неизползваема, след като сериозно се напука и започна да се руши, при стротиелните дейности на подземения паркинг до нея.

От тогава богослуженията се извършват в близко помещение, което преди беше ресторант. Миналата година държавата отпусна 2 млн. лв. за ремонт. Два от общо шестте етапа на аварийното укрепване на храма са вече реализирани, съобщи Мирослав Жеков, началник на сектор „Техническа инфраструктура“ в общината. Дейностите ще бъдат завършени до края на 2015-та, но след това предстои възстановяването на стенописите, уточниха от общината.
Към момента са обработени всички пукнатини - почистени се от паднала мазилка и прах, отстранени са части от каменната зидария около пукнатините. Те са запълнени със специален разтвор, който е саморазширяващ и изпълва пукнатините. Наложило се е и укрепване на дървените елементи на покривната конструкция. 
Причина за това е, че в пространството между куполите и покрива са установени компрометирани елементи, които вече са възстановени. 
На този етап се пробиват отвори, в които ще бъдат поставени въглеродни нишки. Чрез тях ще се "зашият" самите пукнатини. За пукнатините по куполите ще се използва въглеродна тъкан, която е с ширина 30-50 см. Тя се залепва и е с припокриване. За пукнатините по стените ще се пробиват отвори с дължина 1.20 м. Идеята е 60 см преди и 60 см след пукнатината да се вкара въглероден прът. Отворите, които трябва да се пробият, са общо 300 на брой. Засега са готови 100 от тях. 
Около 15-ти април ще бъдат доставени въглеродните пръти и тъканта. Прътите ще бъдат намазани със смола, преди вкарването им в отворите. Трудно може да се определи срокът, в който всичко това ще стане. Процесът е зависим от атмосферните условия, влажността на материалите и др. технически изисквания по проекта. 
Помислено е и за предпазване на сградата от земетресения. За целта след полагане на въглеродните пръти и тъкан, ще бъдат положени обтегачи за здравина на конструкцията на храма, както и ще се изпълнят други, по-сложни операции.