Експонати от Бургас, Несебър и Созопол в изложбата в Лувъра

Бургас Лайф

14-04-2015, 09:43

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Несебър влиза с артефакти в Лувъра

„Епопея на тракийските царе – археологически открития в България“ се открива днес в Париж

Експонати от Бургас, Несебър и Созопол са част от изложбата на България в Лувъра в Париж, която се открива днес. Сред тях са различни гробни находки от некрополите на Одесос, Месамбрия и Аполония. Скулптура, теракоти, рисувани гръцки съдове, златни накити, апликации от слонова кост за саркофаг ще представят многоликия живот в гръцките колонии и техните контакти с Вътрешна Тракия. От бургаската колекция са подбрани два изключително интересни експоната.

От Бургаския регион ще бъде представен монументалния каменен релеф на богинята Кибела, датиран от края на VІ век пр.Хр. Той е открит в центъра на стария град на Созопол, на чието място е бил разположен най-древният град по нашите земи – Аполония Понтика. Вторият артефакт е архаичната мраморна статуя на мъж, датирана от началото на V век пр. Хр. Колосът без глава е най-ранната статуя, открита в българските земи. Намерена е на полуостров Атия заедно със съкровище от медни пари-стрели, представляващи рядка домонетна форма за размяна.

В „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България“  участват 1629 експоната от 17 български музея и 20 експоната от Лувъра и 11 други културни института, сред които са и Британският музей и Музеят Прадо.

Основен акцент в експозицията е уникалният шедьовър на античното изкуство – бронзовата портретна глава на тракийския цар Севт III от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН в София.