Най-много ни мъчат пролетните алергии

Общество

14-04-2015, 11:23

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Напролет най-разпространена е алергичната хрема

Алергиите са най-често разпространените болести сред хората. Това коментира за Радио „Фокус” алергологът д-р Тихомир Мустаков. Той обясни, че за най-разпространено заболяване се счита алергичната хрема, като част от нея е сезонната обостряща се храма. Тя се среща сред 20% от активното население. „В по-малък процент са обривните прояви, които са предимно в детска възраст”, допълни д-р Мустаков.

Специалистът уточни, че с настъпването на пролетта се появяват сезонните алергии, като най-често те наподобяват настинка и затова е много трудно в началото да се определи дали това е вирусна инфекция или алергична реакция.

„През пролетта обикновено зачестяват алергиите, свързани с цъфтежа на растенията, но също така и със спорите на плесени – макар и по-рано през пролетта, тъй като в този сезон се активизира отделянето на тези спори”, подчерта д-р Тихомир Мустаков.

Алергологът заяви още, че пролетните храни също могат да предизвикат реакции сред хората, които са чувствителни към отделни съставки в тях.

По думите му такъв тип заболявания могат да се лекуват, като обикновено се назначава антихистаминова терапия.

„При част от хората, при които е възможно, провеждаме лечение с алергени – т. нар. специфична имунотерапия. Тя обикновено се започва доста преди пролетния сезон”, допълни лекарят. Д-р Мустаков добави, че повечето от алергиите не са животозастрашаващи, като изключение правят такива към жилещи насекоми.