Заделени са почти 310 млн. лева за подобряване на атмосферния въздух

За новия програмен период получаваме 115 млн. лева за намаляване на вредните емисии от отопление и транспорт

По ОП „Околна среда” бяха заделени почти 310 млн. лева в мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез осигуряване на екологични превозни средства за градския транспорт. Това каза на Форум за мобилност на мрежата от европейски градове EUROCITIES заместник-министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров, цитиран от „Фокус”.

„Резултатите от работата ни лесно се забелязват в ежедневието като по-комфортен, редовен и ефективен градски транспорт, но други резултати, които може би са малко по-важни, остават малко по-встрани. Това например е осигуряването на по-чист въздух и околна среда. Бяха доставени 126 автобуса на Столична община, които работят на сгъстен природен газ, което води до намаляване на вредните емисии до шест пъти”, обясни Гуджеров.

Той посочи и друг проект с бенефициент Столична община – доставените десет метровлака за намаляване на вредни емисии във въздуха с 2,78 хиляди тона годишно. „20-те нови трамвайни мотриси намаляват въглеродния диоксид с 5000 тона годишно. Важно е да осигурим живота и здравето на хората”, добави зам.-министърът.

115 млн. лева за новия програмен период ще бъдат насочени към мерки за намаляване на емисиите от битовото отопление, от обществения транспорт. „Екипната работа е ключовото нещо, от което се нуждаем”, посочи Павел Гуджеров.