Единствена по рода си Алея на родовете откриха в Климент

Животът

14-04-2015, 13:12

Снимка:

Община Карлово

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Освен табло, за всеки от 47-те рода е засадено и живо дърво

С тържествен водосвет на Великден в село Климент бе официлано открита единствената по рода си Алея на родовете. На 47 табла са събрани и представени родословните дървета на жителите на селото. Инициативата е на кмета Мано Манов и НЧ "Васил Левски" Климент, финансирана от НЦ "Европейски младежки програми и инициативи". В начинанието активно участие са взели както млади, така и стари.

Събитието уважиха кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, заместникът му Антон Минев и ескпертът от министерството на културата Емил Върбанов.

Д-р Кабаиванов поздрави всички климентци за родолюбивото и патриотично дело. "В карловско селата са живи, защото има родолюбиви и млади хора, има деца и те имат бъдеще", каза още кметът. Той подари на кмета на Климент книгата "Приказка за България” с автор Румен Манов, илюстрирана със снимки на стара България от всички краища на страната.

"Ние трябва да знаем, обичаме и пазим своя род, защото сме народ с дълбоки корени, а това е нашето богатство и сила, това е нашата идентичност. Нека с изконните черти на националния ни характер, с достойнство, скромност и човечност да пазим миналото си, защото ние благородно се гордеем с него.", каза Мано Манов. Той награди най-възрастните мъж и жена в селото, семейство със 70 години съвместен живот и най-малкия жителна селото - Гергана, която е на едва 20 дни, но вече присъства в Алеята на родовете.

Освен табло, за всеки от 47-те рода е засадено и живо дърво. Заедно кметовете на Карлово и Климент, най-възрастният мъж в селото и г-н Върбанов засадиха последните 3 дръвчета с пожелание те да растат здрави и силни, както и климентските родове.